Municipalitatea oneșteană este hotărâtă să calce pe urmele Oradiei, oraș care, în urma a numeroase investiții în principal din fonduri europene nerambursabile, a devenit un model de prosperitate pentru celelalte comunități.
De curând, administrația Neghină a lansat ample discuții în vederea elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană pe perioada 2021 – 2030. Chiar în acest moment, Municipiul Onești derulează un sondaj pentru consultarea opiniei publice cu privire la principalele nevoi și probleme ale comunității locale.
În demersul administrației publice oneștene, municipiul Oradea, care în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare impresionantă, pare a servi drept model. Atât la nivelul infrastructurii rutiere și al bussines-ului, cât și din perspectiva calității vieții.
Oneștiul atacă problema dezvoltării pe mai multe direcții, iar începând de azi urmează să se desfășoare un maraton de consultări grupate pe mai multe tematici:
- Dezvoltare teritorială integrată. Infrastructură tehnico-edilitară și servicii publice
- Competitivitate economică, mediu de afaceri
- Educație și capital uman
- Sănătate și asistență socială
- Cultură. Tineret. Programe comunitare și societate civilă
La discuții vor lua parte numeroși factori de decizie din oraș și din împrejurimi (oameni de afaceri, șefi de instituții, primari ai comunelor limitrofe, etc.).
Consultantul care va elabora strategia de dezvoltare a Oneștiului a contribuit esențial la dezvoltarea Oradiei
Oficial, lansarea dezbaterilor a avut loc ieri, în Sala Mare a Primăriei Onești, când primarul Laurențiu Neghină, Alexandru Cristea, consilier personal al viceprimarului Oneștiului și totodată un specialist în atragere de fonduri europene, și Gelu Panfil, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, s-au aflat față în față cu jurnaliștii.
În prealabil însă, în online, peste 1.200 de oneștenii completaseră până ieri chestionarul propus de municipalitate pe această temă. Toate aceste chestionare vor ajunge pe masa consultantului.
„Vreau să remarcați că la această masă sunt reprezentanți atât ai administrației publice locale, cât și ai Consiliului Județean, ceea ce înseamnă că suntem pe o direcție bună, este bună colaborare instituțională, lucru despre care consider că va aduce doar beneficii comunității noastre.
Trebuie să vă mai spun totodată că pe tot parcursul anului trecut și anul acesta am întărit foarte bine echipa din cadrul Direcției de Dezoltare și Implementare Fonduri Europene, ni s-a alăturat și domnul Alexandru Cristea, care are o bogată experiență în atragerea și implementarea proiectelor cu fonduri europene sau cu alte surse de finanțare, iar acest lucru este un mare câștig pentru noi”, a spus primarul Laurențiu Neghină.
„Salut această inițiativă a Primăriei Onești de care trebuie să recunosc că am luat la cunoștință cu bucurie. Mă aflu aici tocmai pentru a întări ideea că Consiliului Județean este alături de orice proiect de anvergură. Așa cum știți, Consiliul Județean este principalul generator de proiecte în județul Bacău, iar aici la Onești avem nenumărate exemple de proiecte în care Consiliul Județean s-a implicat nemijlocit, fie că vorbim de cofinanțarea unor proiecte sau chiar de finanțare integrală. Și avem Unitatea de Primiri Urgențe, care este un model în materie, avem proiectul european de eficientizare energetică care, mulțumesc lui Dumnezeu, cu o mică întârziere a pornit, și acolo Consiliul Județean asigură integral cofinanțarea de aproape 30 de miliarde de lei vechi, avem reabilitarea străzii Industriilor, care intră în linie dreaptă luna aceasta în sensul că va fi demarată procedura de achiziție, avem strada Viișoarei, proiect finanțat de Consiliul Județean care va fi recepționat undeva la jumătatea anului viitor, sediul Ambulanță Onești, o lucrare care va fi recepționată în scurt timp.
Noi suntem deschiși la orice colaborare atâta timp cât există seriozitate și multă muncă pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de dezvoltare inițiat de Primăria Onești. Repet, știm foarte bine că pe fonduri europene trebuie o muncă foarte, foarte serioasă! La Onești avem know-how, știm cu ce se mănâncă, avem proiecte în curs de implementare. Nu pot decât să-mi felicit colegii de la Primăria Onești și să-i asigur de toată colaborarea noastră”, a afirmat Gelu Panfil.
„Zilele Consultărilor Publice Onești, cum le-am denumit noi generic, nu cred că mai fi avut loc în istoria orașului nostru. Ele fac parte dintr-un demers mai amplu, denumit Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Este un termen poate pompos, pentru mulți dintre dumneavoastră se poate să nu sugereze prea mult această denumire, dar eu voi căuta să vi-l explic într-un singur cuvânt, fără a fi bănuit că aș fi nostalgic, ca urmare a vârstei (n.r. – la Revoluția din 89 nu avea încă 2 ani), i-aș spune CINCINAL. Cincinal care nu se referă de fapt la următorii cinci ani, ci este un proiect care vizează următorii opt ani din viața Oneștiului, până în 2030.
În momentul de față noi căutăm să colectăm informații din societate, atât de la persoane fizice cât și de la diferite grupuri socio-profesionale pentru a stabili obiectivele și prioritățile municipiului Onești pentru următorii ani. Vrem ca în următorii ani să ne prezentăm la finanțatori cu o listă de priorități și cu un portofoliu de proiecte în ordinea priorităților și, în funcție de acest document, dânșii să aloce fondurile necesare. În demersul acesta avem alături de noi un consultant, o societatea comercială foarte serioasă, care a reușit până acum să implementeze cu succes peste 1.500 de proiecte în 18 ani. Este de altfel societatea care a a creat strategia de dezvoltare urbană și a municipiului Oradea, un oraș etalon în ceea ce privește atragerea și implementarea de fonduri nerambursabile în România”, a declarat Alexandru Cristea.
RomActiv Business Consulting, consultantul ales de municipalitatea oneșteană să elaboreze Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Oneștiului, a luat ființă în anul 2003, la București, la inițiativa unui grup de consultanți și experți din domeniul financiar și al managementului afacerilor.
RomActiv Business Consulting este nimeni altul decât consultantul care a stabilit ingredientele reței de succes pe care a aplicat-o Ilie Bolojan pentru dezvoltarea municipiului Oradea.
Până acum, în Oradea s-au investit peste 600 de milioane de euro, iar în următorii ani sunt estimate proiecte din bani europeni in valoare de aproape 1 milion de euro.
Cu un progres continuu în ultimii ani, Oradea este oraşul care ar putea fi un exemplu de bună practică pentru toate administraţiile locale din România. Din bani europeni au fost reabilitate clădiri istorice, au fost construite poduri şi au fost amenajate zone pietonale.
Oradea este oraşul românesc ce a atras cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor.
Oradea nu mizează doar pe turism, ci a investit serios în infrastructură, în reţeaua de termoficare sau în parcuri industriale, care doar până în urmă cu trei ani creaseră peste 6000 de locuri de muncă. Majoritatea lucrărilor s-au făcut din fonduri europene şi vorbim despre sute de milioane de euro atrase până acum.
Un motor al dezvoltării Oradei s-au dovedit a fi cele trei parcuri industriale în care au investit aproape 80 de companii autohtone şi străine. Primăria le-a pus la dispoziţie utilităţi şi le-a dat facilităţi fiscale.
Chestionarul referitor la calitatea vieții și dezvoltarea municipiului Onești poate fi completat dând click pe link-ul: https://www.surveymonkey.com/r/SIDU-Onesti