Inspecția tehnică periodică (ITP) se va desfășura după alte reguli începând din acest an, în urma apariției în Monitorul Oficial a Legii nr. 260/2017, cu privire la certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulație rutiere.

În primul rând, începând din 2018 autoturismele mai vechi de 12 ani vor efectua ITP-ul în fiecare an, după ce până acum trebuiau să ajungă la Registrul Auto Român (RAR) o dată la doi ani.

O altă schimbare majoră se referă la gravitatea defectelor pe care le au mașinile, ITP-ul putând fi trecut doar de către mașinile cu defecte minore, iar dacă va fi vorba despre defecte mai grave, acestea vor trebui reparate în maximum 30 de zile.

„În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială. În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe periculoase, se consideră că inspecția nu a fost trecută. Este necesară o nouă inspecție a vehiculului în maximum 30 de zile de la inspecția inițială”, se arată în noua lege.

Prin deficiențe majore se înțelege deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante.

Prin deficiențe periculoase se înțelege deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Prin deficiențe minore se înțelege deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore.