Directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe, și Anca Tofan, reprezentanta firmei de consultanță Resourcing Enviromental Consulting SRL, în asociere cu SC Fichtner Environment SRL, au semnat miercuri, 14 martie, contractul de consultanță în baza căruia vor fi parcurse toate etapele prevăzute înaintea deschiderii șantierelor.
“De astăzi (n.r. – miercuri, 14 martie) încep practic toate proiectele de investiții pe care le-am anunțat în momentul în care am preluat sistemul de apă și canalizare de la Onești. Din păcate, pentru că nu există altă cale de înlocuire a conductelor vechi, vă veți confrunta cu doi ani de șantiere. Voi urmări îndeaproape desfășurarea proiectului, fiindcă acesta este stilul meu, eu fiind comandor de marină militară. Vă promit în mod solemn și apăsat că Oneștiul, pe care-l consider ca și orașul meu, va avea cel mai modern sistem de apă și canalizare din țară”, a spus Felix Stroe.
“În cazul de față avem de-a face cu un proiect extrem de ambițios. La Onești, ca și la Comănești de altfel, se vede faptul că nu au făcut parte din ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) și că n-au beneficiat de investiții prin POS (Programul Operațional Sectorial). Serviciul de apă generează pierderi foarte mari. De fapt, nu serviciul costă, ci risipa costă.
Ritmul de lucru impus de contract este infernal. Va trebui să lucrăm împreună cu autoritățile locale și cu operatorul de apă pentru colectarea de date și pentru a face o evaluare clară a situației. În termen de 4 luni trebuie finalizată toată partea de studii. Încercăm, în acest ritm alert, să recuperăm ceea ce nu s-a făcut în anii trecuți. Termenul de predare a studiului de fezabilitate este de 6 luni. În paralel pregătim, însă, și documentațiile de atribuire, ca să se poată da drumul mai repede la procedurile în vederea organizării licitației. Cu puțin noroc, și cu puține contestații, în 2019 veți avea deja constructori care să vă deranjeze cu lucrările de reabilitare a infrastructurii de apă”, a declarat Anca Tofan.
“Astăzi (n.r. – miercuri, 14 martie) se confirmă faptul că delegarea serviciului de apă și canalizare al orașului la RAJA a fost cea mai bună alegere. Am promis că oneștenii vor avea apă 24 de ore din 24 și asta se întâmplă deja încă de anul trecut. Rețeaua este însă un dezastru, ați văzut câte avarii sunt!, de aceea era nevoie de acest proiect de reabilitare, iar RAJA este cel mai serios operator din țară”, a spus primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc.
De la preluarea sistemului de apă și canalizare din Onești, RAJA a făcut investiții totale de 7,3 milioane de lei, la care se adaugă acum suma de 4.352.948 de lei, fără TVA, reprezentând valoarea Contractului de Servicii pentru pregătirea Aplicației de Finanțare a Proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Onești în perioada 2014-2020”.
RAJA a reabilitat din fonduri proprii stația de tratare și depozitare a apei de la Cuciur, sediul administrative din Strada Jupiter, a efectuat lucrări de construcții și instalații la două puncte termice, a efectuat lucrări de contorizare a abonaților montând contori echipați cu modul radio pentru citire la distanță, a optimizat funcționarea sistemului de alimentare cu apă pe zone de presiune.
Valoarea totală a proiectului de investiiții de la Onești este de peste 44 de milioane de euro.