De astăzi, 25 octombrie, au intrat în vigoare noile restricţii adoptate încă de vineri, 22 octombrie, de câtre CNSU. Astfel, persoanele nevaccinate vor mai putea ieşi din casă noaptea, în intervalul 22:00 – 05:00, doar cu declaraţie pe proprie răspundere. Măsura se aplică pe întreg teritoriul ţării.

România a intrat în carantină de noapte pentru următoarele 30 de zile, iar în intervalul 22:00 – 05:00 vor putea circula doar persoanei vaccinate, care au asupra lor certificatul verde. Cei nevaccinaţi, pot circula doar cu o declaraţie pe proprie răspundere şi doar în anumite condiţii, scrie observatornews.ro.

Persoanele nevaccinate care circula în acest interval orar în interes de serviciu trebuie să aiba asupra lor o adeverinţă eliberată de angajator, iar cele care au o urgenţă medicală vor completa o declaraţie pe proprie răspundere.

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi accesată şi descărcată de pe site-ul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Conform regulilor CNSU, pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele nevaccinate sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, această declarație completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei, motivul deplasării, data completării și semnătura.

De asemenea, pot circula pe timpul carantinei de noapte şi persoanele care au motive întemeiate precum vaccinarea, îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor în vârstă sau bolnave, decesul unui membru al familiei. Şi în aceste cazuri este nevoie de declaraţia pe proprie răspundere. (foto mare: imagine ilustrativă)