Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor ai D.S.V.S.A. Bacău au efectuat în ultimele săptămâni peste 100 de  controale pentru verificarea cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică în interiorul clădirilor, consumul de alimente în spațiile special amenajate din exteriorul acestora și a celorlalte tipuri de unități în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, în perioada stării de alertă.

Astfel au fost constatate neconformități de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum total de 25.800 lei, în unități tip restaurant, pizzerie, carmangerie, supermarket, depozit alimentare, fabrică de sucuri, magazine alimentare.

De asemenea sancțiunile au vizat și exploatații nonprofesionale de animale pentru vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare.

Principalele deficiențe constatate la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în urma controalelor efectuate au fost:

  • Comercializarea produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • Neîntreținerea spațiilor de depozitare – depozitarea produselor alimentare in spații insalubre;
  • Neîntreținerea spațiilor și echipamentelor;
  • Spații neigienizate corespunzător; (sursa: comunicat de presă DSVSA Bacău; foto: imagine ilustrativă)