Circa 30.000 de evrei hasidici au început pelerinajul anual de Roş Haşana (Rosh Hashanah) spre orașul ucrainean Uman.
Peste 14.000 de pelerini din comunitatea hasidică au sosit deja la Uman pentru a participa la sărbătorile de Rosh Hashanah, în ciuda agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, scrie adevarul.ro.
Mulți dintre aceștia trec marți prin Aeroportul Bacău, după ce autoritățile din Republica Moldova nu și-au dat acordul pentru tranzitarea țării.
De altfel, încă de duminică au avut loc primele zbopruri neregulate pe ruta București – Tel Aviv (Israel) – Bacău – Tel Aviv (Israel) – Bacău – București cu Airbus A330, iar zboruri similare, însă pe ruta București – Bacău – Tel Aviv (Israel) – Bacău – Tel Aviv (Israel) – București vor fi operate în 6 octombrie.
În total, circa 30.000 de pelerini din comunitatea hasidică vor sosi la Uman, la festivitățile dedicate sărbătoririi Rosh Hashanah (sărbătorită 2 zile la rând în timpul lunii noi de toamnă, în septembrie sau octombrie, în 2024 cade pe 2-4 octombrie). Acest lucru este raportat de Comunitatea Evreiască Unită din Ucraina. Fiecare pelerin, care intră în oraș, este supus unui control obligatoriu la punctele de control speciale organizate de organele de aplicare a legii. Datorită afluxului masiv de pelerini în Uman, situat în regiunea Cherkasy, a fost introdus un regim special atât pentru intrarea, cât și pentru circulația în oraș, scrie dialog.ua.
Anterior, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a îndemnat hasidimii să se abțină de la a călători la Uman pentru sărbătoare, din cauza agresiunii militare continue a Rusiei. În cazul în care pelerinii decid să vină, aceștia sunt sfătuiți să ia în considerare restricțiile actuale legate de legea marțială, precum și eventualele dificultăți care pot apărea în timpul șederii lor.
Reprezentanții Hasidimului Bratslav fac un pelerinaj la Uman, unde se află mormântul rabinului Nachman din Bratslav, fondatorul acestei ramuri a iudaismului. Acest pelerinaj este programat să coincidă cu sărbătorirea Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, deoarece în ultimul an al vieții sale, rabinul Nachman a lăsat un testament în care îi invită pe credincioși să vină la mormântul său și să sărbătorească această zi importantă împreună cu el.
Mormântul său este situat în cimitirul victimelor pogromurilor evreiești. În timpul erei sovietice, accesul la acest loc a fost restricționat, dar după independența Ucrainei, pelerinii au început să sosească din nou în Uman pentru a sărbători sărbătoarea alături de omul lor drept. Agresiunea militară a Rusiei în Ucraina nu i-a oprit pe credincioși. (foto: adevarul.ro)
SURSA VIDEO: COSTEL NOVAC