Părintele Constantin Alupei s-a stins din viață marți, 25 iulie, la vârsta de 72 de ani, iar mesajele de regrete curg pe rețelele de socializare. Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești, a ținut la rândul său să transmită un mesaj după dispariția părintelui Alupei, pe care l-a cunoscut cu mulți ani în urmă, când, alături de fiul acestuia, Justinian Alupei, dădea admiterea pentru seminar.

Tata a plecat în veșnicie!

Astăzi (n.r. – marți, 25 iulie) am primit acest mesaj din partea colegului meu, părintele Justinian Alupei.

Ne cunoaștem de 33 de ani, de la Mănăstirea Neamț, unde am dat admiterea pentru seminar și unde l-am cunoscut pe Părintele Constantin, ce a devenit pentru clasa noastră un adevărat tată.

Mai ales la Roman, unde lipseau multe pe atunci…

Un mesaj scurt care deschide o durere a Crucii rezemat pe Învierea lui Hristos.

„Tata a plecat în Veșnicie!”, este scara sufletului, ce reazemă astăzi pe sufletul fiului preot Justinian, 47 ani, și e așezată în nădejdea Raiului, Biserica Triumfătoare.

Părintele Constantin Alupei a plecat la Părintele Ceresc pe care l-a slujit până la ultima suflare, toată viața sa.

Luna lui Cuptor în Protopopiatul Onești a început de pe 1 iulie 2023, într-un mod duhovnicesc și simbolic.

Luna Iulie este luna Sfântului Voievod Ștefan cel Mare , a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, a Sfintei Maria Magdalena, a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon….

Arhiepiscopul nostru Ioachim a vizitat seara pe 1 iulie Catedrala Pogorârea Duhului Sfânt și a binecuvântat cu multă prietenie pe Ctitorul ei, Părintele Protoiereu Constantin.

Vizita pastorală la Catedrală pentru a vedea lucrările ce sunt în desfășurare se vede astăzi ca a fost o vizită de rămas bun între doi prieteni într-un loc, Poartă a Cerului și anticamera Împărăției Veșnice.

Martorii fiind preoții Catedralei, personalul …

Părintele Protopop Constantin, cu ultimele puteri, își dăruia sfatul și priceperea în cinstea finalizării edificiului Sfânt, slujind până la ultima „salutare” trupul eclesial al Bisericii lui Hristos din Catedrala oneșteană.

Așezat cu un baston în mână ne spunea ca va merge la Tatăl din Ceruri, pe un ton de un firesc real și cu zâmbetul pe chip.

Însă un „chip” special, al omului viu cu Hristos, resemnat pe Cruce care revedea Lumina Învierii aproape.

Privea prin noi, departe!

O imagine cât o icoană ce am întipărit-o adânc in inimă!

Icoana duhovnicului onest și harnic care a simțit și a știut să așeze pe Valea Trotușului identitatea creștin ortodoxă la un loc de frunte.

Astăzi se pot vedea roadele!

Pentru cine poate vedea duhovnicește!

A urmat ziua de 17 iulie , o altă zi de Cuptor spiritual , când , iarăși Părintele Arhiepiscop Ioachim a revenit la prietenul sau , cu lacrimi în ochi , a vizitat pe Părintele Constantin de data asta acasă rugându-se pentru sufletul său perfect conștient.

Părintele Justinian și Doamna Doctor Nona primeau brațele rugăciunilor arhierești și îmbrățișau durerea mamei lor, preoteasa Mariana …

Au trecut 8 zile și Părintele a pășit spre Ceruri , spre Marea Trecere , spre Veșnicul Paște.

În luna lui Cuptor după ce o noua ctitorie a părintelui Constantin, Biserica Maria Magdalena a fost încredințată în mâinile preacurate ale lui Hristos Dumnezeu prin slujba de târnosire de pe 23 iulie.

Luna lui Cuptor și-a spus cuvântul astăzi la orele 15 când sufletul purificat prin altarul suferinței al Preotului Constantin a plecat spre Liturghia Cerească.

Purificat și lămurit curat precum tămâia în cadelnița Bisericii, sufletul preotului Constantin s-a mutat din lumea vremelnică de aici în Viața Veșnică

Părintele Constantin nu a murit, ci doarme așteptând Învierea morților și Viața Veșnică ce va veni.

De am aduna sutele sau miile de imagini unde apare în lucrare Părintele Constantin totuși nu am vorbi îndeajuns de lucrarea unui Preot ce a iubit mai mult Biserica lui Hristos pentru care și a dat propria viață.

Zidurile Catedralei Pogorârea Duhului Sfânt sunt memoria vie a personalității Părintelui Constantin Alupei și vor vorbi neîncetat prin clopotele ei chemând la iubire , rugăciune, pace , împreună lucrare în Biserica lui Hristos.

Viziunea duhovnicească cu totul aparte și firească a marelui Preot și Om a deschis în sufletul preoților și creștinilor ce l-au cunoscut căi de Lumină spre Ceruri.

Îndemnul evanghelic de a sluji Tatălui Ceresc

a venit din experiență și trăire mistică .

Predica prin cuvântul rostit a mișcat inimi și a arătat că

numai cine va deprinde sa stea în genunchi înaintea lui Dumnezeu, va putea sta in picioare in fața oricărei vitregii si Judecătorului Celui Drept.

Rămân multe edificii sfinte înălțate de Părintele nostru în inimi și fapte .

Despre duhovnicescul Părintelui Constantin ne vor vorbi mulți fii și fiice duhovnicești, însă cel mai adevărat va grăi Părintele Justinian, fiul său, ce va desăvârși marea iubire a tatălui său plecat la Ceruri, Catedrala și Biserica Vie a credincioșilor.

Sărutăm sufletul Preoției curate a Părintelui Constantin!

Hristos a Înviat!

Veşnica lui pomenire!