Preotul Ioan Bârgăoanu, protopotul Protoieriei Onești, a transmis un mesaj emoționant creștinilor ortodocși. Preotul Bârgăoanu nîi îndeamnă pe credincioși să stea acasă în Noaptea Învierii, ca măsură de siguranță împotriva răspândirii COVID-19,  cu mențiunea că “Hristos învie în fiecare din noi prin credință și fapte bune.

Iubiți credincioși,

Cu voia Domnului am reușit să trecem această perioadă a Triodului ajutați de Milostivul Dumnezeu și rugăciunile Maicii Domnului.

Săptămâni grele și încercate de dureri sufletești pentru  Cucernicii Preoți din Protopopiatul Onești, cât și pentru binecredincioșii creștini din toate parohiile din zonă.

Am înțeles, încă o dată, cât de importantă este comuniunea eclesială, dar și sănătatea familiei.

Mulțumesc voluntarilor noștri și preoților care s-au organizat exemplar în ajutorarea Spitalului, Serviciului de Ambulanță și a persoanelor cu probleme.

Însă perioada grea nu a trecut!

Respectând Acordul Patriarhiei Române cu Ministerului Afacerilor Interne și ținând cont de estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, slujbele religioase din Noaptea de Înviere se vor oficia fără participarea credincioșilor .

Sfântă Lumină anul acesta va fi distribuită în fiecare parohie de către personalul clerical și împreună cu 5 voluntari începând cu orele 00.30 – 01.30, pe 19 aprilie 2020.

Preoții, cât și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare și vor avea asupra lor cartea de identitate, iar ca semne distinctive vor avea banderolă albă pe braț, declarație (de voluntar) pe proprie răspundere, cu date de identificare, ștampilat de parohia respectivă.

De asemenea fiecare voluntar va respecta normele de igienă impuse (măsti, mănuși, dezinfectant).

De asemenea, spitalul, centrele sociale cât și cele de carantină vor beneficia de Sfântă Lumină, ea fiind distribuită după același regulament de preoții și voluntarii noștri.

În mediul urban, Sfânta Lumină va fi distribuită la fiecare scară de bloc, de unde șeful de scară sau altă persoană desemnată, să meargă pe fiecare etaj și va fi oferită doar celor doritori.

În mediul rural, Sfânta Lumină va fi așezată la Sfintele Troițe sau fântâni, de unde o va lua un enoriaș, care se va ocupa de distribuirea ei.

În cazul în care nu se află nimeni în aceste puncte (pentru a se evita anumite incidente), nu se va lăsa Lumina;

Sonorizarea bisericilor se va face la fiecare Parohie, fără a deranja fonic persoanele din proximitate.

Dragi credincioși,

Vă invit la respectarea regulamentului impus de starea de urgență în care ne aflăm, la cumpătare și înțelepciune, dar mai ales la o bună conlucrare cu preoții din parohii și cu voluntarii noștri.

Respectând aceste norme avem grijă de medicii din spitale, de aproapele nostru.

Să nu-i uităm în rugăciunile noastre pe cei bolnavi, pe medici,  asistenți, infirmieri, cei de la Ambulanță, polițiști, jandarmi, pe voluntarii care ajută, pe toți cei care contribuie neostoit la ușurarea acestei perioade de grea încercare pentru noi toți!

Iubiți credincioși,

Hristos învie în fiecare din noi prin credință și fapte bune.

Să fim fii ai Învierii înseamnă să aprinzi Candela faptelor bune și a iubirii între semeni.

Un om care nu crede în Cruce, preoție, sfinți, icoane, Liturghie, Sf. Taine, Maica Domnului, nu poate înțelege durerea noastră.

Să ducem această Lumină medicilor din spitale prin compasiune și solidaritate, să stropim cu roua bucuriei Învierii pe cei întristați, singuri și supărați, chiar dacă fizic nu ajungem la ei!

Cred că mulți vor lua Lumina și anul acesta.

Însă, vă îndemn ca Lumina iubirii prin fapte să ajungă la fiecare om în suferință, la copiii desculți, la cei săraci sau singuri, nemâncați sau abandonați în stradă.

Lumina lui Hristos luminează prin fapta bună!

Sărbători Pascale cu Hristos !

Protoiereu

Pr. Ioan Bârgăoanu.