Medicul personal de origine română al premierului israelian Benjamin Netanyahu, Herman Berkovits, a primit distincția “Cheia Municipiului Onești” în cadrul unei ședințe solemne a Consiliului Local. Berkovits a sursprins asistența fredonând o melodie dedicată Oneștiului pe care – a mărturisit acesta – o cânta în tinerețe copiilor săi.

Berkovits a fost întâmpinat cu pâine și sare dar și cu un pahar de țuică autentică de prune. Consulul onorific al României în Israel le-a luat prin surprindere pe gazdele sale începând să fredoneze cunoscutul șlagăr lansat în anii ’60 – “Onești, Onești, zâmbet cald pe harta țării” – de Temistocle Popa pe versurile lui Traian Iancu.

“Mi s-a împlinit un vis venind la Onești. Încă din tinerețe îmi doream acest lucru, în Onești se construise cea mai mare platformă chimică din țară iar eu, fiind încă în Tg. Lăpuș, mă îndrăgostisem de melodia <Onești, Onești…> pe care le-o cântam copiilor mei, nu era youtube atunci ca să poată să o asculte ei direct. Acum, iată, mi s-a împlinit un vis, am cântat din nou melodia aceasta chiar aici, la Onești, în fața dumneavoastră, și sunt fericit”, a spus Herman Berkovits, în aplauzele consilierilor oneșteni și a celorlalți politicieni prezenți la festivitate, în frunte cu primarul Nicolae Gnatiuc.

Medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu a trecut apoi în revistă, foarte pe scurt, parcursul său profesional, dar și pe cel al soției, din clipa în care a părăsit orașul natal – Tg. Lăpuș (Maramureș) – urmând studiile Facultății de Medicină din Cluj și apoi emigrând în Israel, în urmă cu mai bine de 40 de ani.

“Sunt onorat că am primit cheia orașului Onești. Mama avea o vorbă: <dacă vrei să primești cinste, dăruiește cinste> Asta m-a preocupat întotdeauna, să fac cinste țării în care m-am născut, de altfel noi românii evrei care trăim în Israel suntem la curent cu tot ceea ce se petrece în România, suntem români evrei de peste tot, din Vaslui, din Bacău, din Focșani, din Iași, ne întâlnim și vorbim ore în șir, și nu vorbim în ebraică ci în limba română. Și înainte și după ce aam devenit medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu, unul dintre cei mai mari policieni ai lumii în prezent, a fost foarte important pentru mine să văd ce pot să fac pentru România, țara în care m-am născut și am crescut, țara care mi-a dat o educație bună, unde am făcut facultatea și unde mi-am crescut copiii, o bună parte din timp. În ultimii 15 ani am intermediat cele mai multe întâlniri între oamenii politici israelieni și români. Eu nu sunt politician și acesta este un avantaj pentru mine, pentru că politicienii nu sunt foarte iubiți”, a mai spus Herman Berkovits, care a rămas impresionat și de Slănicl Moldova, unde a apucat să facă o vizită scurtă: “E raiul pe pământ acolo, trebuie însă puțină reclamă, israelienii umblă peste tot în lume și trebuie să afle că există un astfel de loc”.

De la Primărie, Berkovits, însoțit de primarul Gnatiuc, de vicele Laura Abageru și de consilieri a vizitat spitalul din Onești, apoi s-a oprit la bibliotecă, unde a asistat la un concert cameral.

Primarul Gnatiuc i-a mai înmânat lui Berkovits și un simbol reprezentând-o pe Nadia Comăneci.