Doctor Raluca Coman, medic primar igienă în „Compartimentul de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistentei medicale” și medic coordonator al serviciului de sterilizare din cadrul Spitalului Municipal Onești, spune că purtarea măștii are efect de protecție doar dacă îndeplinește anumite condiții, scrie r3media.ro.

Conform medicului, doctorii schimbă masca de protecție după două ore, timp în care nu o ating. Ea spune că în lipsa acestor condiții, masca nu mai protejează.

Dr. Coman mai spune că nu ne putem feri „la nesfârșit de un virus cu transmitere aerogenă, respiratorie, așa cum de-a lungul anilor, a zecilor de ani, nu ne-am putut proteja de gripele sezoniere”.

„Doresc ca toată lumea să înțeleagă că nu se va putea proteja la nesfârșit de un virus cu transmitere aerogenă, respiratorie, așa cum de-a lungul anilor, a zecilor de ani, nu ne-am putut proteja de gripele sezoniere.

În al doilea rând vreau să vă vorbesc despre masca de protecție, chirurgicală, pe care noi, mediul profesional o schimbăm la 2 ore și nu o atingem. În aceste condiții, consider că masca ca măsură(de protecție), purtată în comunitate, poate fi cel mult o recomandare, din cauza faptului că nu se pot respecta condițiile ca acel instrument de protecție să poată proteja în vreun fel, persoanele de pe stradă.

Legat de igiena mâinii, ca regulă fundamentală de sănătate, este o regulă fundamentală, ce trebuia aplicată și înainte. Nu trebuia să vină pandemia să ne spălăm pe mâini. Sunt convinsă că acum ne spălăm mai des și mai riguros”, a declarat ea într-un interviu video.

Dr. Coman afirmă că distanțarea între membrii aceleiași familii sau între apropiați este o utopie

Să discutăm puțin despre distanțare: distanțarea fizică este o dovadă de civilizație. A nu te îmbulzi, a păstra distanța de respect față de o persoană, este perfect realizabil și nu costă nimic”, a conchis ea. (foto: spitalonesti.ro)