Deși părea să se fi rezolvat, criza gunoiului a izbucnit din nou în această dimineață, după ce mașinilor Romprest le-a fost blocat accesul în depozitul de deșeuri ecologic al Bacăului și în stațiile de sortare de la Onești, Berești Tazlău, Găiceana și Moinești, relatează zdbc.ro.

Potrivit sursei citate, Eco Sud SA a sistat, vineri dimineață, activitatea la Celula 2 a depozitului de deșeuri al Bacăului, iar mașinile SOMA și Romprest au fost întoarse din drum. Numai din municipiul Bacău, la Celula 2 ar trebui depozitate circa 150 de tone de deșeuri, din cele circa 300 de tone adunate din tot județul.

Eco Sud SA, administratorul de deșeuri ecologic al Bacăului, a luat această decizie ca urmare a datoriilor pe care le are de încasat – de peste 1 milion de euro. Bani pe care nu îi poate primi cât timp plățile se fac prin ADIS, care are conturile blocate, în condițiile în care mai multe primării membre au acumulat datorii și față de Romprest, în contul serviciilor de salubrizare de care au beneficiat. Romprest a obținut în instanță poprirea conturilor ADIS, astfel că banii nu mai pot ajunge și la Eco Sud SA.

Anul trecut, consilierii UAT-urile membre ADIS au aprobat majorarea prețului la gunoi, pentru persoanele fizice acesta ajungând la 14,27 lei/lună/persoană, deși în Planul de Evoluție a Tarifelor taxa trebuia să fie în 2019 în cuantum de 10,20 lei/lunăpersoană.