În jur de 100 de fețe bisericești, în frunte cu Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au  luat parte, ieri, la sfințirea noului sediu al Protopopiatului Onești, situat în vecinătatea Primăriei.

Noul sediu al Protopopiatul Onești este mult mai generos decât cel pe care l-a ocupat până acum. Dacă în Belvedere nr. 1 (spațiu care le fusese donat, cu generozitate, de Ovidiu Budeanu, la scurt timp după ce omul de afaceri băcăuan devenea proprietarul Onedil) preoții nu aveau la dispoziție decât 150 de metri pătrați, acum aceștia beneficiază de 500 de metri pătrați utili.

Clădire dezafectată din vecinătatea Primăriei Onești, care aparținuse Centrului Rezidențial “Alexandra” (acolo funcționase în trecut o creșă), le-a fost atribuită preoților de către consilierii județeni, cu unanimitate de voturi.

Inițial, noul sediu al Protopopiatului Onești urma să se amenajeze în spațiul fostei grădinițe din TCR, dar această variantă a căzut când a fost identificată clădirea din spatele Primăriei.

Din spusele părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, până acum lucrările de reamenajare au costat circa 300.000 de lei, bani suportați în principal de la bugetul local al municipiului Onești.

“Nu am găsit neapărat o ruină, ci o clădire care plângea. Acum, prin osteneala tuturor, această clădire zâmbește. Avem convingerea că proiectul recuperării acestei clădiri va fi dus la bun sfârșit și aceasta va râde”, a spus Daniel Alexandru Zamfir, purtător de cuvânt și preot consilier administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Lucrările de amenajare ale noului sediu al Protopopiatului Onești nu sunt gata – sala de mese și bucătăria sunt încă în șantier – dar părintele protopop Ioan Bârgăoanu și-a făcut deja planurile: Protoieria Onești are are un nr de 75 de parohii, și pe lângă acestea mănăstirile și schiturile, chiar dacă nu sunt sub directa noastră îndrumare. Mai avem de lucru la o sală de mese și la bucătărie, care necesită aprobări speciale și un flux al personalului și al alimentelor, iar asta necesită coordonarea unui specialist. Ne propunem, în mod special, să oferim un loc plin de căldură copiilor cu probleme de autism, spații pentru copiii care necesită o mai bună integrare socială – mă refer aici la cei care suferă de tulburări de limbaj și comunicare – sau, pur și simplu, oferirea unei mese calde celor fără posibilități”, a spus protopopul Ioan Bârgăoanu.

În noul sediu vor avea loc conferințele specifice ale preoților, întâlniri cu angajații neclericali, cu profesorii de religie, etc, dar sala de conferințe va fi deschisă și celor din afara bisericii. “Sala de conferințe va fi pusă la dispoziție centrelor pedagogice, pastorale, dar va fi deschisă tuturor celor care doresc să zidească – de exemplu în cadrul unui alt protopopiat din Moldova s-au întâlnit apicultorii din zonă, în altă parte a fost o întrunire a brutarilor. Sala de conferințe va fi oferită contra cost, pentru că și noi avem cheltuielile noastre de întreținere, dar chiria pe care o vom percepe va fi sub prețul pieței, aproape spre gratuit”, a explicat preotul Daniel Zamfir, consilier administrative-bisericesc.

Forțele care pot recupera neamul românesc – biserica, școala și familia –  trebuie coalizate”, a încheiat acesta.

De la sfințirea și inaugurarea noului sediu al Protopopiatului Onești nu puteau lipsi politicienii. Printre aceștia s-au aflat prefectul județului Bacău, Maricica Coșa, președintele CJ Bacău, Sorin Brașoveanu, primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, primari ale mai multor localități din județ, indiferent de apartenență politică, consilieri oneșteni.

Elevi de la mai multe școli din Onești și din localitățile învecinate care au luat parte la eveniment au primit în dar rechizite școlare și dulciuri.