Ordo Equestris Vini Europae (OEVE) – Consulatul România, organizație cunoscută și sub denumirea de Cavalerii Vinului, a organizat, ieri, ÎN PREMIERĂ, o ceremonie de acreditare și avansare la ONEȘTI. În cadrul unei ceremonii aparte, magazinului Rhea, de pe strada Poștei, i-a fost atribuit certificatul pentru calitatea comercializării vinului, categoria de clasificare acordată fiind “Trei pahare”.

Pentru ca un magazin de vinuri să poată primi o astfel de distincție este necesar să îndeplinească mai multe condiții ce țin în principal de calitatea produselor pe care le comercializează. Iar la Rhea tocmai pe acest lucru s-a pus accentul, magazinul gândit de Marius Munteanu, în urmă cu patru ani, reușind să-și câștige o excelentă reputație în rândul chiar și celor mai pretențioși băutori de vin din zonă.

Purtând ținute asemănătoare unor ordine medievale, “cavalerii vinului” i-au înmânat lui Marius Munteanu placa de certificare, care a fost amplasată la loc vizibil, astfel încât clienții magazinului să afle de cum intră că la Rhea găsesc numai produse de calitate, fie că aleg să cumpere un vin ori o băutură distilată.

Sergiu Nedelea, cel mai cunoscut somelier al României, cu peste 25 de ani de activitate profesională, a ținut să sublinieze faptul că magazinul Rhea din Onești îndeplinește deja cam toate condițiile pentru a avansa rapid în ceea ce privește categoria de clasificare, putând primi chiar “Patru pahare” sau, de ce nu, “Cinci pahare”, care reprezintă cel mai înalt grad în viziunea Ordinului.

Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului este o organizație culturală care și-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, și vinul – privit ca un bun cultural, parte a identității noastre naționale – în special.

Consulatul face parte din OEVE, o organizaţie internaţională de drept privat, prezentă în 27 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, preponderent personalităţi ale vieţii culturale, economice şi sociale europene.

Frăţia îşi revendică tradiţia din ordinele cavalereşti medievale, în special din cea a Ordinului Sfântului Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 si 1468, preluând de la acestea principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea şi morala creştină Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor şi îşi are sediul în locul de înfiinţare al Ordinului, în oraşul liber Eisenstadt din Austria. Structurile naţionale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele şi scaunele cavalereşti. Ordo Equestris Vini Europae nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor.  Prima ceremonie OEVE în ţara noastră – momentul de iniţiere a procedurilor de înfiinţare a Consulatului România al Ordo Equestris Vini Europae – a avut loc la data de 13 aprilie 2007, la Arad, iar în acest moment Romania numără aproape 400 de cavaleri ai vinului.