Eveniment cultural de excepție la Biblioteca Municipală “Radu Rosetti” din Onești, în această seară (n.r. – luni, 21 mai): lansarea cărții “O istorie a Oneștiului – Restituiri”, lucrare scrisă de profesorul Bogdan F. Romandaș, de generalul în rezervă Vasile Jenică Apostol și de profesorul-arhivist Vilică Munteanu.

Aula bibliotecii din Onești a fost neîncăpătoare cu ocazia lansării unei lucrări cu adevărat excepționale, care “contribuie la redescoperirea și restituirea unui capitol din istoria așezării noastre” după cum stă scris în Cuvântul Înainte al cărții, semnat de primarul Nicolae Gnatiuc.

Cartea împarte istoria Oneștiului în patru etape distincte: a satului Onești (1458-1864), a comunei Onești (1864-1952), a orașului “socialist” Onești (1952-1965), redenumit Gheorghe Gheorghiu-Dej (1965-1989), și a Oneștiului postdecembrist (după 1989).

“A reconstitui istoria Oneștiului înseamnă a reface distinct istoria fiecărei perioade, fiindcă Oneștiul contemporan nu mai are aproape nimic comun cu Oneștiul medieval sau cu cel modern.

După 1952, prin ridicarea unui <nou oraș> de către autoritățile comuniste, istoria așezării a fost rescrisă. Localitatea intrase într-o nouă etapă a construcției socialiste, iar tot ce amintea de vechiul Onești era perceput ca <element burghez și decadent>. A apărut o nouă generație a Oneștiului, a celor născuți în orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej, cărora vechiul nume le devenise străin. Revenirea la matcă după 1989 impune recuperarea memoriei. Nu este ușor. Nume precum Alecu Aslan sau Gheorghe Angheni sunt încă necunoscute multor oneșteni. Sunt personaje aproape mitice care au trăit în vremuri <imemoriale>, iar istoria lor este uitată. Mulți dintre oneșteni nu-și cunosc istoria localității, motiv pentru care după 1989, când s-a generalizat <botezarea> unor instituții locale, niciuna nu amintește de cei care au ridicat o biserică în Onești sau au pus bazele învățământului în localitate (…) Istoria Oneștiului are încă multe necunoscute. Încercări de reconstituire au fost și sperăm că vor mai fi. Amintim aici eforturile lui Victor Marinovici, cel care a îndrăgit atât de mult Oneștiul, Nicolae Irimia, Victor Ciochină, Corneliu Stoica, Rozalia și Teodor Verde, Gh. T. Mocanu și Ioan Vasiliu.

Am încercat, la rândul nostru, să reconstituim câteva secvențe din trecutul Oneștiului, din povestea familiei Aslan și a evenimentelor care s-au abătut asupra așezării în timpul participării României la Primul Război Mondial (1916-1918), mărturisesc autorii în introducerea cărții.  

O lucrare deosebită prin ceea ce stă scris în paginile sale, cartea “O istorie a Oneștiului – Restituiri” a fost tipărită și în condiții grafice excepționale, la editura Magic Print din Onești.

La lansarea cărții au luat parte, printre mulți alții, primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, profesorul Constantin Th. Ciobanu, consilierii locali Gheorghe Ene, Ciprian Zarzu, Alexandru Cristea și Elena Crăciun, părintele protopop Ioan Bârgăoanu, directorul bibliotecii oneștene, Ionuț Tenie, etc. Desigur, nu au lipsit autorii lucrării.

Lucrarea a fost finanțată de Primăria Municipiului Onești.