Locurile de muncă ocazionale sunt din ce în ce mai căutate de către românii care vor să desfășoare diverse activități pentru niște bani în plus. Bacăul se numără printre județele cu cea mai mare cerere pentru locuri de muncă necalificate.

Numărul românilor interesați de munca ocazională în gospodăriile altor concetățeni sau de meserii în țară și peste hotare a crescut cu aproape 60% în 2023, în comparație cu anul anterior, conform unei analize realizate de o platformă online.

Conform datelor centralizate de platforma Delucru.ro, peste 40% dintre participanți sunt angajați cu normă întreagă sau pensionari, dorind să-și completeze veniturile în contextul creșterii prețurilor și a temerii față de perioadele mai dificile.

Cei mai interesați de meserii sunt cei din orașe, dar se observă o creștere a interesului tinerilor pentru muncă în mediul rural. Regiunile cu cea mai mare cerere pentru locuri de muncă necalificate sunt Vâlcea, Olt, Argeș, Bacău și Suceava.

Conform analizei, peste 70% dintre cei intervievați caută activ oferte de lucru și postează anunțuri pe platforma DeLucru.ro, intrând în contact direct cu cei care au nevoie de ajutor. În acest an, peste 30.000 de români au postat anunțuri pentru a găsi muncă, în creștere cu 38% față de anul precedent.

Tinerii în căutare de muncă au între 16 și 25 de ani, cu peste 60% bărbați, aplicând în special la anunțuri pentru meseriași, șoferi sau locuri de muncă necalificate în producție. Fetele sunt interesate de munci de curățenie sau în vânzări, în timp ce româncele din mediul rural sunt interesate să lucreze ocazional în alte gospodării.

Persoanele între 25 și 55 de ani, cu joburi stabile, caută muncă pentru a-și crește veniturile. Cele mai interesate sunt femeile din București, Ilfov, Iași și alte județe, fie pentru un al doilea job part-time, fie pentru a lucra în timpul liber sau în weekend.

Românii din diaspora care se întorc în țară caută în mod activ joburi calificate, reprezentând 23% din numărul total de aplicanți în 2023.

De asemenea, numărul pensionarilor în căutare de muncă a crescut cu 30%, cei mai interesați fiind cei din județele mai puțin dezvoltate, în special persoanele între 63 și 70 de ani, din mediul urban. (sursa: capital.ro)