RAFO Onești nu și-a găsit nici până la această oră un nou proprietar, astfel că după trei licitații eșuate, reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania (CITR), în urma unei înțelegi cu creditorii, au convenit să schimbe procedura de vânzare a rafinăriei de la Onești.

Rafinăria RAFO va fi astfel scoasă la vânzare prin negociere directă, iar pentru depunerea unei oferte angajante, cei interesați sunt nevoiți să depună o garanție de participare de 2 milioane de dolari, informează economica.net.

Prețul de pornire al RAFO Onești la negocierea directă va fi de 44,62 milioane de dolari.

Procesul de valorificare continuă, rafinaria Rafo fiind încă la vânzare. Conform aprobării creditorilor, vom schimba metoda de valorificare alegând procedura de negociere directă. În momentul de faţă, suntem în pregătirea acestei proceduri. În linii mari această metodă de valorificare presupune depunerea unei garanţii de participare în valoare de 2 milioane USD şi a unei oferte angajante care trebuie să îndeplinească anumite condiţii ce vor fi prevăzute în regulamentul de participare. Preţul de pornire la negocierea directă va fi de 44.625.000 USD, plus TVA”, au declarat reprezentanții lichidatorului judiciar al RAFO Onești pentru sursa citată.

Peste 90% din cele 330 milioane de lei, datoriile RAFO Onești, sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, înregistrată în Austria și controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara anului trecut, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, tot din Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania Result-4-You BVBA, din Belgia.