Prefectul județului Bacău, Liviu Miroșeanu, a avut o întrevedere cu reprezentanții unui laborator privat din județul Bacău care, în prezent, este specializat pe biologie moleculară, activând în domeniul analizelor pentru probe animale. Discuţiile purtate au avut ca punct central adaptarea fluxului de lucru pentru probele umane și înființarea unei capacități de analiză la nivelul județului Bacău, capabile să ofere diagnostice pentru COVID-19.

„Acest virus nou este o zoonoză. Nu este un virus uman, un virus care a apărut prima dată la om, ci este un virus transmis de la animal la om.

Avem aliniați cel puțin 3 furnizori care au echipamentele pe masă și durează 4-5 zile ca aceste echipamente să ajungă la noi, ca să creștem ceea ce deja avem. Acest lucru l-am transmis și celor de la Ministerul Sănătății, ca să înțeleagă că ne putem mări capacitatea de analiză, în condițiile în care se dă un acord de principiu. Din momentul în care avem acest acord, într-o săptămână, putem deveni funcționali.

Echipamentul pe care îl avem este folosit în diagnostic. Există două tipuri de astfel de echipamente: unul care este pentru cercetare iar, în baza lui, nu se poate pune un diagnostic și mai este unul IVD (in vitro diagnostic) care este un echipament deschis. Acesta este cel mai bun în momentul de față pentru că poți pune un diagnostic pe baza lui și se pot folosi kit-uri și de la alți producători.

Noi nu așteptăm de la Minister să ne pună la dispoziție kit-uri, ci am făcut noi demersuri ca să le obținem noi, să nu depindem de nimeni și să fim siguri că sunt compatibile”, au precizat reprezentanții laboratorului privat de analize.

“Mă bucur foarte mult că avem astfel de condiții pentru analize în județul Bacău. O să mă implic foarte mult să grăbim toate demersurile administrative, ca să obținem decizia la nivelul Ministerului Sănătății, în condițiile în care, în ultima conferință cu managerii de spitale s-a insistat foarte mult pe faptul că se dorește ca în România să se mărească capacitatea de testare.

Evident, pe noi ne interesează, în special, ceea ce se întâmplă în județul Bacău, iar pentru analize, la momentul de față, avem cele 3 variante de lucru: Spitalul Județean care, mai devreme de 3-4 săptămâni, nu are cum să devină operațional; Direcția Sanitară Veterinară şi de Siguranța Alimentelor despre care trebuie să mă interesez mai îndeaproape și, bineînțeles, acest laborator privat.

Este o șansă de care suntem obligați să profităm, o șansă pe care alte județe nu o au și pe care nu trebuie să o neglijăm sub nicio formă. Îi asigur pe cetățenii din județul Bacău, că o să fac tot ceea ce îmi permite legislația și tot ceea ce ține de mine, ca să avem la Bacău o capacitate de testare pentru COVID-19 modernă, rapidă și, mai ales, suficientă! Ne așteaptă o bătălie pe care nu avem voie să o pierdem și o să mă asigur că suntem pregătiți pentru a o câștiga!”, a declarat prefectul Liviu Miroșeanu.