Conform datelor furnizate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord- Est, la nivelul județului Bacău au fost încheiate 42 de contracte de finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, cu o valoare de 224,5 milioane de lei.

Dintre aceste 42 de contracte, cele mai multe – 38 – au fost depuse de firme private, valoarea totală a acestora fiind de 33,8 milioane de euro. Toate autoritățile publice din județul Bacău nu au depus decât patru proiecte de finanțare nerambursabilă prin POR!, notează ziarulevenimentul.ro.

Cel mai mare contract de finanțare prin POR încheiat de autoritățile publice din județul Bacău este cel de reabilitare a drumurilor județene DJ 207D, DJ 241 și DJ 241 A, pe axa Bacău – Neamț, încheiat de Consiliul Județean, valoarea acestuia fiind de 185 de milioane de lei.

Dacă facem un calcul simplu, reiese că restul administrațiilor publice din județul Bacău au obținut finanțări nerambursabile prin POR de numai 5,7 milioane de lei, sumă absolut infimă în condițiile în care programul este disponibil încă din 2014.

De altfel, județul Bacău este pe penultimul loc la acest capitol, al atragerii de fonduri nerambursabile prin POR, din Regiunea de Dezoltare Nord-Est doar județul Suceava atrăgând mai puține fonduri prin POR.

Liderul regiunii este județul Iași, cu 570 de milioane de lei atrase, iar pe locul 2 județul Botoșani, care a atras fonduri de 341,8 lei.