Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) costă cel mult 20 de euro pe an, echivalentul a numai 6 pachete de țigări, dar cu toate acestea băcăuanii nu găsesc de cuviință să plătească acești bani, ca să-și pună cumva casele la adăpost. Numai în această vară, în județul Bacău au fost inundate sute de case, oamenii privind neputincioși cum rămân fără agoniseala de-o viață.

Pentru cei mai mulți dintre locuitorii județului Bacău, asigurarea obligatorie a locuinței (PAD), care acoperă trei riscuri de bază specifice României – cutremur, inundații și alunecări de teren – este… opțională.

Chiar dacă toți proprietarii de locuințe au obligația să încheie PAD, ce oferă acoperire împotriva riscurilor menționate mai sus în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 de euro, în funcția de structura construcției, la nivelul județului sunt înregistrate foarte puține asigurări de locuință.

De cele mai multe ori se întâmplă ca inundațiile să provoace pagube însemnate, iar autoritățile trebuie să plătească ajutoare pentru sinistrați – mai ales în mediul rural – ajutoare care nu satisfac, însă, niciodată nevoile reale ale celor loviți de ape.

Cătălin Burniche, administrator IDEAL Asigurări Onești, îi îndeamnă pe oneșteni și pe locuitorii din localitățile rurale învecinate care nu dețin încă o poliță PAD să încheie o astfel de asigurare cât mai repede: “Cred că oricine își permite să plătească prețul unei astfel de polițe, vorbim de cel mult 100 de lei pe an, și asta dacă rotunjim. Trecând ppeste faptul că toată lumea ar trebui să dețină o poliță PAD, având în vedere caracterul ei obligatoriu, asigurarea chiar te ajută în momentele grele, sunt niște bani bineveniți pe care îi primesc cei cărora apele le inundă casele. Și au tot fost astfel de situații vara asta, din nefericire.”

Pentru cei care doresc o protecție cât mai mare în cazul unor inundații, există mai multe tipuri de asigurare facultativă, bunurile din locuințe putând fi asigurate total sau parțial, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecăruia. Îi invit pe cetățenii interesați la unul dintre cele trei birouri ale IDEAL Asigurări din Onești , la gară, în cadrul Complexului Mera și aproape de Primărie, în clădirea Protocol, unde pot obține toate informațiile necesare”, a mai precizat Burniche.

În județul Bacău, la data de 30 iunie 2018 erau 45.080 PAD în vigoare, gradul de cuprindere în asigurare fiind de doar 16,01%, cu aproape procente sub media națională.

Dacă în România gradul de cuprindere în asigurare este de aproape 20%, în Cehia, unde asigurarea locuinței nu este obligatorie, acoperirea este de 60%, de trei ori mai mare.