Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRPD) Iași a semnat, ieri, 5 iunie 2018, ordinul pentru începerea lucrărilor de refacere a porțiunii de drum dintre Tg. Ocna și Slănic Moldova afectate în urma unei alunecări de teren, astfel încât să poată fi reluată circulația rutieră.
Drumul care face legătura între Tg. Ocna și Slănic Moldova a fost închis circulației rutiere după ce, în urma precipitațiilor abundente din perioada 12-14 martie 2018 și a cutremurului de pământ din data de 14 martie 2018, s-a activat o alunecare de teren pe sectorul respectiv, având ca origine versantul din dreapta drumului, se arată într-un comunicat al DRPD Iași.
“Conștientă de importanța acestei legături rutiere, DRDP Iași a făcut încă din primul moment diligențele necesare în vederea reluării traficului. Deși ne-am fi dorit remedierea acestei situații în cel mai scurt timp, riscurile pe care aceste degradări le comportau pentru participanții la trafic și complexitatea lucrărilor preconizate, cu implicarea altor instituții și autorități, au impus prelungirea expertizelor și a începerii efective a lucrărilor, cu respectarea în totalitate a legislației în domeniu. În sprijinul participanților la trafic, am încercat să punem la dispoziția acestora o variantă ocolitoare, pe care am intervenit cu o serie de lucrări de reparații în vederea aducerii la un nivel minim de viabilitate (deși aceasta nu se află în administrarea noastră), până la redeschiderea sectorului din DN 12B afectat de degradările menționate”, a declarat ing. Ovidiu Mugurel Laicu, director regional al DRPD Iași.
Potrivit DRPD Iași, lucrările de refacere a porțiunii de drum afectate vor începe astăzi și ar trebui să finalizeze în cel mult trei luni, adică după închiderea sezonului estival.
“Termenul legal de finalizare a lucrărilor este de 90 de zile de la data emiterii ordinului de începere, însă preconizăm că acestea ar putea fi duse la îndeplinire mai rapid, în aproximativ două luni”, estimeaz[ specialiștii DRPD Iași.
Soluțiile de intervenție avute în vedere de DRDP Iași vizează lucrări de evacuare a apelor pluviale (șanț, podeț și drenuri), realizarea unei structuri de sprijin pe bază de piloți forați din beton armat, zid de sprijin din beton armat și montarea de parapet metalic, după care se va trece la refacerea complexului rutier pe o lungime de 60m, cu dimensionarea la condițiile de trafic și la acțiunea fenomenului îngheț-dezgheț, se mai arată în comunicatul de presă al DRPD Iași.