Militarii din cadrul Detașamentului de Pompieri Moinești au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie, ieri după-amiază, în satul Rusăiești, comuna Poduri.

Imediat, la fața locului s-au deplasat două autospeciale de intervenție și o ambulanță SMURD, încadrate cu 11 pompieri. De asemenea, a fost anunțat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Poduri.

La sosirea forțelor de intervenție s-a constatat că incendiul se manifesta la o casă de locuit. După aproximativ două ore de luptă cu flăcările incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

În urma incendiului, ce a avut drept cauză probabilă utilizarea focului deschis în spații închise, au ars aproximativ 70 metri pătrați din suprafața casei de locuit.

Altfel, 44 de misiuni au fost gestionate de pompierii militari, în ultimele 24 de ore, la nivel județean.

Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, pompierii-paramedici acționând în 26 de misiuni.
În afara acestor situații, pompierii militari au acționat pentru stingerea a cinci incendii (trei incendii la case de locuit, două incendii de vegetație uscată), trei misiuni asigurare / supraveghere, trei misiuni acordare asistență persoane, două misiuni de asanare, precum și în alte cinci misiuni, în sprijinul comunităților.

Numărul incendiilor produse la vegetația uscată continuă să se mențină la un nivel ridicat. Numai în această lună pompierii băcăuani au intervenit la 50 astfel de incendii. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, cetățenii trebuie să conștientizeze riscurile la care se supun atunci când efectuează igienizarea terenurilor fără respectarea condițiilor prevăzute de lege.

În anul 2019, pe teritoriul judeţului s-au înregistrat 395 de incendii de vegetaţie uscată și arderi necontrolate. De la începutul anului 2020, până în prezent au fost înregistrate 317 de incendii de vegetație uscată și arderi necontrolate. Principala cauză probabilă a acestor incendii o constituie utilizarea focului deschis.

Echipaje de pompieri împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale au acționat unitar pentru evitarea propagării flăcărilor la locuințele aflate în proximitatea zonelor de manifestare a incendiilor, precum și pentru limitarea potențialelor efecte. Prin efort susținut, nu au fost înregistrate victime în niciunul dintre aceste cazuri.

Nu uitați!

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, este necesar respectarea următoarele prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:

 • să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
  • să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;
  • să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
  • să anunţe imediat S.V.S.U. al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice! De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acționați la timp și știți cum să interveniți corect. De aceea, este bine să vă informați dinainte asupra pericolelor cu care vă puteți confrunta și să vă însușiți măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.(sursa: ISU Bacău; foto: imagine ilustrativă)