Barajul Belci, distrus în 1991 în urma unei viituri excepţionale, va fi refăcut în cadrul unui proiect prevăzut în cadrul Planului Național de redresare și Reziliență (PNRR).

Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a eliberat astăzi Certificatul de Urbanism pentru reconstruirea Barajului Belci ca acumulare nepermanentă, termenul de execuție fiind de 35 de luni.

Acumulare nepermanentă reprezintă o acumulare realizată prin bararea unui curs de apă sau ca incintă laterală îndiguită, având rol preponderent de atenuare a viiturilor.

Refacerea Barajului Belci este unul dintre cele proiecte pentru care Administrația Bazinală de Apă Siret beneficiază de finanțare, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C1 – Managementul apei.

Acestea sunt:

  • ”Reducerea riscului la inundații pe râul Tazlău prin reabilitarea barajului Belci ca acumulare nepermanentă, județul Bacău” – care are ca obiectiv final refacerea amenajării ca polder, pentru preluarea debitelor de viitură de pe râul Tazlău, în scopul reducerii riscului de inundații;
  • ”Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita” – care are ca obiectiv final reducerea fenomenului de colmatare a Lacului Roșu prin reducerea volumelor de aluviuni tranzitate în cuveta lacului;
  • ”Supraînălțare diguri incinta Călieni-Nănești, județul Vrancea” – care are ca obiectiv final reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva privind inundațiile și cu Strategia Națională pentru Managementul Riscului la Inundații. (foto: Facebook / Laurențiu Neghină)