Virusului peste porcine nu a fost încă depistat în județul Bacău, dar autoritățile sanitare au înștiințează populația – în special pe cetățenii care locuiesc la curte și care cresc porci domestici – să respecte anumite cerințe minime de biosecuritate.

Astfel, potrivit anunțul public al ANSVSA – DSVSA Bacău, trebuie respectate următoarele reguli:

  • Porcinele domestice din exploatațiile nonprofesionale trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice;
  • ANIMALELE NU TREBUIE HRĂNITE CU RESTURI ALIMENTARE/LĂTURI CE CONȚIN RESTURI DE LA CARNEA DE PORC GĂTITĂ ÎN FAMILIE;
  • Nu există contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți;
  • Scroafele/vierii nu sunt scoase/ scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  • În zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de așternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricții.

“Deținătorii de porcine domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternici potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe, numărul animalelor moarte către DSVSA Bacău la TEL VERDE 080080096 sau la tel: 0234586233, se mai arată în anunțul DSVSA Bacău.

În jur de 70.000 de porci, din exploatații profesionale (ferme) au fost uciși în țara noastră, pentru combaterea virusului pestei porcine africane.