Testele de salivă ajunse deja în şcoli nu vor putea fi folosite de joi, când elevii se întorc la şcoală. Ci abia pe 6 decembrie, de Moş Nicolae. Asta pentru că atât pârinţii cât şi profesorii nu ştiu cine îi va testa pe copii şi cum vor proceda exact. Kiturile au venit pe bucăţi, fără prospect sau instrucţiuni, notează observatornews.ro.

În timp ce părinţii încă nu ştiu dacă ei îi vor testa pe copii de săptămâna viitoare, ministerul Educaţiei şi ministerul Sănătăţii au trimis un videoclip, fără sunet, în care se asamblează kituri. Este motivul pentru care cadrele didactice cer Guvernului să oprească distribuirea lor pentru că testele au venit sub forma unui puzzle.

Simion Hăncescu, preşedinte Federația Sindicatelor Libere din Învațământ: Bătaie de joc, bătaie de joc. S-au trezit unităţi de învăţământ cu aceste teste care sunt dezmembrate.

Raed Arafat, şeful DSU: Dacă noi facem o solicitare că vrem testele să fie asamblate individual, unu: era riscul să nu găsim cine să o facă şi să vină cu o ofertă, doi: însemna că livrarea trebuia să fie mult mai târziu.

Va întârzia şi testarea: deşi iniţial a fost programată pentru data de 2 decembrie, va începe pe 6 decembrie.

Eugen Ilea, preşedinte FNAP: Asta e realitatea pentru că nu avem cum în această perioada de minivacanţă ca aceste teste să ajungă în posesia parinţilor.

Părinţii vor putea lua testele abia în zilele de joi şi vineri. Piesa lipsă din tot acest puzzle este cine va testa efectiv elevii.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Acolo unde cadrele didactice au disponibilitate, iar infrastructura şcolii permite testarea în şcoli se va lua decizia testării în şcoli. Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoala, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor. Am văzut că 94% din cadrele didactice nu se simt confortabil pentru administrarea testelor. Eu refuz să cred că sunt atât de mulţi.

Indiferent de ce crede ministrul, testarea va fi oricum în hopuri: peste alte două săptămâni, copiii intră din nou în vacanţă. (foto: imagine ilustrativă)