Circa 50 de angajați ai Spitalului Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești s-au raliat mișcărilor de protest din domeniul sanitar, organizate la nivel național, în această dimineață (n.r. – luni, 7 mai), prin care se reclamă scăderea considerabilă a veniturilor unor categorii de personal.

Greva de avertisment de două ore (între orele 09.00 și 11.00) de la spitalul din Onești și din multe alte unități medicale de stat din țară precede greva greva generală, anunțată deja de sindicaliști și care ar urma să aibă loc vineri, 11 mai.

Protestatarii de la Onești, la fel ca restul angajaților din domeniul sanitar din țară care au ieșit în stradă în această dimineață, solicită renegocierea contractului colectiv de muncă, semnarea și înregistrarea acestuia astfel încât să fie aplicabil sistemului de sănătate.

Sindicaliștii de la Sanitas spun că “în clipa de față, avem o lege a salarizării incompletă și discriminatorie, care a generat o adevărată criză în Sănătate și Asistență Socială”.

Sindicaliștii susțin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 și 1.100 de lei și cer eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, pafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

Cât timp a durat greva de avertisment de la Onești – în fapt o pichetare a intrării principale cu angajați veniți de acasă echipați în ținute de protest, în timp ce salariații aflați de serviciu au făcut grevă japoneză – activitatea unității spitalicești s-a desfășurat normal.

Sursa foto: www.facebook.com/Lupascu.Octavian