Gheorghe Moroșan și soția acestuia, Aurelea Moroșan, au fost trimiși în judecată de Tribunalul Bacău, în cazul crimelor de la Onești, din data de 1 martie 2021. Moroșan este acuzat de comiterea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omor calificat și tulburarea ordinii și liniștii publice, în vreme ce Aurelea Moroșan s-au reținut două infracțiuni de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău aduce la cunoştinţă publică, prin intermediul prezentului comunicat, următoarele:

În dosarul nr.68/P/2021 a fost întocmit rechizitoriul cu acelaşi număr , din data de 11.06.2021, prin care s-a dispus trimiterea în judecată , în stare de arest preventiv, a inculpatului Moroşan Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin.1, 3 lit. a din C.p. (persoană vătămată I. S.)

– lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin.1, 3 lit. a din C.p. (persoană vătămată P. D.)

– omor calificat, prev. de art. 188 alin.1-189 alin.1 lit. f din C.p. (victime I. S. şi P.D.)

– tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 din C.p. toate cu aplic. art. 38 alin.1 din C.p. constând în acelea că:

-la data de 01.03.2021, aflând că în fostul său apartament se efectuau lucrări de renovare, a luat hotărârea împreună cu inculpata Moroşan Aurelea de a se deplasa în această locaţie şi de a lipsi de libertate în mod ilegal persoanele pe care urma să le găsească în interior, pentru ca ulterior să solicite prezenţa la faţa locului a organelor de poliţie, a presei şi a persoanelor pe care cei doi soţi le considerau implicate în pierderea apartamentului şi de a condiţiona eliberarea persoanelor de îndeplinirea solicitărilor lor, sens în care, în jurul orei 11:40, având asupra sa un cuţit, spray-uri iritant lacrimogene, dar şi coliere de plastic autoblocante (bride), puse la dispoziţia sa chiar de către inculpata Moroşan Aurelea, a pătruns pe uşa neasigurată în apartamentul ce i-a aparţinut, ocazie cu care, sub ameninţarea folosirii cuţitului, le-a legat celor două victime – P. D. şi I. S. – mâinile la spate cu câte un colier de plastic, a încuiat uşa cu cheile găsite în yală şi a blocat-o cu o scară metalică, lipsindu-i astfel de libertate în mod ilegal pe cei doi angajaţi ai SC CHIMCOMPLEX S.A. până la ora 17:00, timp în care a refuzat să îi elibereze, inculpatul având în permanenţă sprijinul inculpatei Moroşan Aurelea;

– la data de 01.03.2021, la ora 17:00, după mai bine de 5 ore în care i-a lipsit de libertate în mod ilegal pe I. S. şi P. D., timp în care a ameninţat continuu că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt îndeplinite solicitările, ca urmare a unui gest de apărare realizat de victima P.D, care l-a lovit pe inculpat cu piciorul în zona membrelor inferioare, în timp ce se aflau în continuare în balconul apartamentului, s-a întors brusc spre P. D. şi l-a lovit cu acel cuţit avut asupra sa în zona corpului, continuând să îi aplice mai multe lovituri de cuţit în diferite zone în timp ce victima era căzută la podea în sufrageria apartamentului, după care inculpatul a mers în camera în care se refugiase victima I. S. şi cu aceeaşi brutalitate şi lipsă de empatie i-a aplicat şi acestuia multiple lovituri de cuţit, cauzându-le victimelor leziuni ce au condus la deces;

– la data de 01.03.2021, după ce i-a lipsit de libertate în mod ilegal pe P. D. şi I. S. în interiorul apartamentului ce a aparţinut familiei Moroşan, a condus victimele într-unul din balcoanele locuinţei pentru a fi văzute de public şi timp de mai multe ore a purtat negocieri cu organele de poliţie direcţionate la locul evenimentului, având asupra sa cuţitul şi ameninţând continuu că îi va ucide pe cei doi dacă nu îi sunt satisfăcute solicitările, iar la ora 17:00 inculpatul şi-a adus la îndeplinirile ameninţările cu moartea şi a început să atace cele două victime cu acel cuţit avut asupra sa, tipetele de disperare şi de agonie ale victimelor fiind auzite de cei prezenţi la faţa locului, de persoanele adunate pe străzile învecinte (fiind surprinse în 3 înregistrări audio video existente la dosar), acţiunile inculpatului tulburând ordinea şi liniştea publică;

precum şi a inculpatei Moroşan Aurelea, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

-complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 48 alin.1 C.p. rap. la art. 205 alin.1, 3 lit. a din C.p. (persoană vătămată I. S.),

– complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 48 alin.1 C.p. rap. la art. 205 alin.1, 3 lit. a din C.p. (persoană vătămată P. D.), ambele cu aplic. art. 38 alin.1 din C.p. constând în acelea că:

-la data de 01.03.2021, în baza înţelegerii avute cu inculpatul Moroşan Gheorghe şi urmărind acelaşi scop, fiind cuprinsă de aceeaşi revoltă faţă de pierderea apartamentului şi de aceeaşi dorinţă de răzbunare, l-a însoţit pe acesta la adresa fostului lor apartament, cunoscând că inculpatul are asupra sa un cuţit şi că urma să lipsească de libertate persoanele aflate în apartament pentru a determina autorităţile să le îndeplinească solicitările, ocazie cu care i-a înmânat inculpatului colierele de plastic ce urmau a fi folosite la imobilizarea persoanelor vătămate, iar după ce s-a asigurat că soţul său a reuşit să imobilizeze persoanele prezente în apartament, a urcat la etajul superior, a păstrat aproape în permanenţă legătura telefonică cu acesta, rămânând la faţa locului, atât în locuinţa martorilor G. G. şi G. M., cât şi în faţa blocului, pentru a-şi susţine soţul în demersul infracţional (având aceleaşi cereri faţă de organele de poliţie), pentru a-i furniza informaţii cu privire la mişcările şi poziţionarea forţelor de ordine, pentru a fi element de legătură directă între inculpat şi organele de poliţie, pentru a verifica autenticitatea documentelor ce urmau a fi prezentate de poliţişti, existând o coeziune psihică între cei doi inculpaţi şi o evidentă împărţire a sarcinilor stabilite de comun acord, inculpata oferindu-i astfel ajutor (atât material cât şi moral) inculpatului atât la momentul realizării acţiunii de lipsire de libertate a celor două victime, cât şi la menţinerea în stare de lipsire de libertate în mod ilegal a acestora, comportamentul adoptat de inculpată fiind de natură să obstrucţioneze inclusiv actiunile poliţiei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bacău, spre competentă soluţionare.

Facem precizarea că emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea justei soluţionări a cauzei, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (foto: imagine ilustrativă)