Garanţia pe sticlă se întoarce. Pentru fiecare recipient vom plăti în plus 50 de bani, pe care îi vom recupera dacă îl ducem înapoi la magazin. Noua taxă, care va intra în vigoare din 31 martie, ar trebui să îi încurajeze pe români să recicleze. Mai ales că ţara noastră este codaşă la acest capitol. Iar pentru asta riscăm amenzi de sute de mii de euro pe zi, relatează observator.tv.

Fiecare recipient reciclabil va costa 50 de bani, garanție care va fi achitată la magazin, în momentul achiziționării produsului. De exemplu, pentru o navetă de 20 de sticle de bere vom achita cu 10 lei mai mult față de cât plătim în prezent.

Dacă ducem cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-am cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei.

Atenție! Borcanele și sticlele de șampanie nu vor putea fi reciclate.

Noi am luat în calcul încă de la început introducerea acestui sistem garanțial pentru toate ambalajele care pot fi returnate, nu neaparat reutilizabil. Aici includem și dozele de aluminiu și sticlele pet. Am dat totuși un răgaz industriei sa se organizeze”, a declarat, pentru sursa citată, Cosmin Dorin Teodoru, directorul Direcţiei Deşeuri din Ministerul Mediului.

Sticlele vor fi stocate în depozitele magazinelor, de unde vor ajunge apoi înapoi la producător.

Pe eticheta fiecărui produs va scrie dacă ambalajul este reutilizabil.