Industria HoReCa este printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 având în vedere că a fost, de fiecare dată, vizată de restricțiile impuse de autorități, atât în perioada stării de urgență, cât și recent, pe fondul unei noi creșteri a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Pentru că barul său a stat mai mult închis în ultima perioadă, ori accesul clienților în interior s-a făcut într-un număr limitat, un antreprenor din Onești s-a gândit că n-ar strica să-și satisfacă o mai veche pasiune și a decis să transforme localul într-o galerie de artă.

Ce anume l-a determinat pe Constantin Anton să amenajeze această inedită galerie de tablouri?

“A fost un cumul de factori: barul merge foarte prost, sunt restricții multe, mă cam doar sufletul fiindcă eu am construit tot aici și nici nu se anunță vremuri prea bune. Bate vântul, la propriu!

Totul a fost însă dublat de pasiunea pe care o am pentru artă. Îmi place pictura, am și eu câteva încercări, cum am sute de milioane de oameni pe glob.

Nu în ultimul rând, am ajuns la vârsta la care nu mai fug după bani, să fac, să dreg. Copiii sunt mari, la casele lor, nu prea mai eu nevoie de ajutorul nostru, al meu și al soției. Acum am ajuns să fac și eu ceva pentru sufletul meu, al meu și al familiei”, spune patronul barului situat în zona de jos a Oneștiului, pe Calea Mărășești.

Van Gogh este peste tot

Barul “Paradisul șoferilor” a devenit, mai nou, locul unde iubitorii de artă pot admira reproduceri ale unor tablouri de mare valoare aparținând pictorilor Vincent Van Gogh și Paul Gauguin. “Sunt 13 exponate, majoritatea fiind replici după Van Gogh. Pe toate le-am achiziționat de la Muzeul Van Gogh, din Amsterdam. Alte două exponate sunt pe drum, trebuie să ajungă zilele acestea. Am ales doar replici de Van Gogh și Gauguin pentru că-mi place curentul impresionist, post-impresionist. Pictura modernă nu mă atrage.

Evident, fiind doar niște copii, tablourile expuse nu au cum să coste o avere, așa că hoții ar fi bine să renunțe la ideea de a face o vizită locației. De altfel, din rațiuni de ordin economic, Constantin Anton a făcut singur ramele tablourilor.

“Ce fac eu aici nu e o activitate comercială. Nu sunt negustor de artă, nici măcar nu am acest drept. O fac pur și simplu pentru plăcerea mea, o fac de amorul artei, cum s-ar zice. Am zis că dacă mie îmi place ceva frumos, poate or mai fi și alții care să aprecieze.

Să fie foarte clar. Galeria aceasta nu se adresează cunoscătorilor, oamenilor de artă, ei se duc la vernisaje, la Luvru. Nici nu vreau să vină aici! Mă bucură însă că vin oameni simpli, absolut întâmplător. Oameni care n-au cont pe Facebook, nu știu cine sunt Van Gogh, Gauguin, și zic <Doamne, ce frumos e!>. Eu le explic că sunt doar niște copii, le spun că Van Gogh, care este considerat unul dintre cei mai mari pictori post-impresioniști, a rămas în istoria artei drept artistul care a reușit să vândă un singur tablou din peste 2.000 de opere realizate în 37 de ani de viață. Ei se bucură când le ofer aceste detalii, iar eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși eu, soția, copiii…”

Odată cu amenajarea galeriei care bucură privirea oaspeților, Constantin Anton a avut grijă să dea locației un aer proaspăt. “Am văruit, am eliminat mirosurile de băutură și țigară”. Dar nu doar atât. “Sunt și câteva tablouri făcute de mine, le-am pus separat, pe un perete mai mic. Și mai este ceva! Din tavan atârnă într-un loc mai multe lebede într-o înlănțuire a dragostei, în fapt niște dovlecei pictați cu mare talent de proprietarul barului.

Dacă nu știați, lebedele reprezintă un remediu tradițional chinezesc, folosit de secole ca cel mai puternic simbol al dragostei. Lebedele simbolizează perfecțiunea, frumusețea și grația, iar două lebede sunt simbolul suprem al dragostei și un minunat activator al acesteia.