În prima zi de funcționare după două luni în care a stat închis, din cauza pandemiei de coronavirus, oborul din Onești n-a mai reprezentat o atracție nici măcar pentru sutele de gură-cască ce obișnuiau să-i treacă pragul, sâmbătă dimineață.

În condițiile în care autoritățile au menținut restricțiile privind comercializarea porcilor vii și a păsărilor în târgul de animale, multe îndeletniciri în obor nu prea mai există. Nici măcar dughenele unde oamenii socializau la un mic, o bere sau o tărie nu mai există, fiind desființate. În schimb, am reperat mai multe echipaje de poliție și jandarmi, care monitorizau dacă se respectă regulile privind distanțarea socială.

Atmosfera este dezolantă.

“Ne-au distanțat atât de tare, că nici nu mai ai ce face p-aici (n.r. – în obor). Locul ăsta era neîncăpător pe vremuri, veneau oameni cu căruțele din toate localitățile dimprejur, acum bate vântul. Haine și încălțăminte second-hand, trei șosete, puțină mobilă, slabă de tot oferta!”, a comentat un bărbat.

“Măcar ne-am mai aerisit marfa, pe 10 luna viitoare s-ar fi făcut trei luni în cap de când stăteam cu ea strânsă, riscam să se deterioreze”, a spus o comerciantă.

“Cu podul ăsta (n.r. – podul peste râul Trotuș) și cu pandemia, nu exagerez cu nimic dacă spun că au scăzut vânzările cu 70-80%. Poate s-o mai schimba ceva săptămânile următoare. N-am umblat la preț, vindem hainele la același preț ca și înainte de pandemie”, a adăugat o altă doamnă care vindea haine la mâna a doua.

Dacă până în urmă cu câteva luni îi prindea prânzul cu marfa pe tarabe, din lipsă de clienți comercianții din oborul oneștean au început să-și strângă calabalâcul când încă nu se făcuse ora 10.00. “Dacă mai mergem mult în ritmul ăsta, e jale! Păi numai intrarea în obor costă 50 de lei, ai măcar un om să te ajute, acesta te costă și el 50 de lei, mai iei o cafea, un sendviș, o ieșire de asta în târg te ajunge 150 de lei, că mai pui și combustibilul…”, a concluzionat unul dintre ei.