Sâmbătă, 18 februarie, copiii din învățămâmtul gimnazial au fost așteptați să participe la concursul de șah din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar – Etapa Județeană ce s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr.1 Negoiești, comuna Ștefan cel Mare. Această etapă a fost organizată de domnul prof. Vitályos Ștefan cu suținerea doamnei director prof. Bitere Daniela, având ca invitați de onoare din partea Inspectoratului Școlar Județean pe doamna inspector de specialitate prof. Franț Mihaela, domnul Suciu Gabriel – arbitru de șah, partener ISJ Bacău în cadrul Proiectului Național ,,Șah în școalăˮ. Competiția a avut ca sponsori pe Rotary Club Onești, Rompetrol și Aqua Carpatica.
În cadrul concursului, la nivelul județului Bacău s-au prezentat 12 echipe, formate din fete și băieți, coordonate de către profesorii de educație fizică din școlile care provin. Au participat elevi-șahiști de la următoarele școli: Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău, Școala Gimnazială „N. Iorga” Bacău, Școala Gimnazială Răcăciuni, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Buhuși, Școala Gimnazială Coțofănești, Școala Gimnazială Urechești, Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești, Școala Gimnazială „George Enescu” Moinești, Școala Gimnazială Nr. 1 Balcani, Școala Gimnazială Nr. 1 Tg. Ocna, Școala Gimnazială „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Onești, Școala Gimnazială „George Călinescu” Onești.
Prof. Vitályos Ștefan: ,,Acest joc de strategie este un mod plăcut de a petrece ziua și îi ajută pe cei mici să-și dezvolte creativitatea, dar și imaginația. Beneficiile șahului în educația și dezvoltarea copiilor sunt uriașe. Un joc de strategie prin definiție, șahul dezvoltă capacitatea copiilor de a anticipa, de a face scenarii, le dezvoltă imaginația, creativitatea, concentrarea, capacitatea de a abstractiza, dar îi ajută și pe alte planuri, cum ar fi răbdarea și responsabilitatea. Este o activitate ce se poate practica încă de la vârsta de 4 ani, când copiii pot înțelege principiile generale ale jocului. Concursul s-a desfășurat în sistem elvețian, având 4 runde, arbitrat de domnul profesor Suciu Gabriel, partener IŞJ Bacăuˮ.
Premierea a fost realizată de d-na inspector de specialitate prof. Franț Mihaela, d-na director prof. Bitere Daniela, d-nul prof. Vitalyos Ștefan și d-nul Suciu Gabriel.
Elevii au fost premiați astfel: cupe pentru locul 1, diplome, medalii și cărți pentru locurile 1,2, 3. Elevii care nu au urcat pe podium au primit diplome de participare.
În încheierea competiției, doamna director a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Negoiești, prof. Bitere Daniela, a declarat: „Şahul nu cunoaştere restricţii privind limita de vârstă, nu cunoaştere anotimp, pasiunea pentru „sportul rege” nu cunoaştere limită. Sportul care dă suplețe minții, oferă, celor ce l-au pătruns adânc în conținut, satisfacții sufletești de ordine estetic comparabile cu cele resimțite în fața operelor de artă autentică. Răspândirea jocului de șah poate fi o indicație asupra stării culturale a unei națiuni. Şahiştii n-au duşmani, ei au numai rivali care le strâng prieteneşte mâna înainte şi după partidă. În încheiere, vreau să vă mulțumesc că ne-ați onorat cu prezența d-voastră la etapa județeană de șah organizată și desfășurată la școala noastră. Îmi doresc ca pe viitor să ne revedem și în cadrul altor concursuri și competiții școlareˮ.