Un bărbat de 43 de ani, din comuna Orbeni a fost reținut de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept.

Acesta a fost reținut și ulterior, arestat la domiciliu.

La data de 25 martie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău – Biroul pentru Protecția Animalelor au fost sesizați cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție fără drept.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orbeni, în timp ce se afla la domiciliul fratelui său, ar fi lovit două exemplare canine cu un obiect contondent, cauzându-le decesul.

La data de 29 martie a.c, în urma probatoriului administrat, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au dispus reținerea bărbatului, acesta fiind introdus în Arestul I.P.J Bacău. Ulterior, a fost prezentat instanței care a dispus măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor atrag atenția tuturor deținătorilor de animale, cu privire la faptul că la data de 16.05.2022 a fost publicată în monitorul oficial al României Partea I, nr. 484 din 16.05.2022, Legea 138 din 13.05.2022, pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru infracțiunile prevăzute de această lege specială, după cum urmează:

Ø Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților; b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Ø Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenție a animalelor.

Ø Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia. (sursa: IPJ Bacău)