În perioada 27-30 aprilie 2023, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Argeș a organizat, la Pitești, Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă. Argeșul a fost gazdă pentru 49 de elevi participanți, 14 membri ai Comisiei Centrale și 12 profesori însoțitori. Printre participanți s-a numărat și Anastasia Tinei, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești.

Chiar dacă nu studiază rusa în școală și s-a aflat la prima ei participare la Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă, Anastasia Tinei a izbutit o performanță extraordinară câștigând concursul la categoria ei de vârstă!

Anastasia Tinei ne-a mărturisit că pasiunea sa pentru limba rusă datează din copilărie, când urmărea desene animate rusești – vă amintiți probabil și dumneavoastră de celebrul desen animat rus cu lupul şi iepuraşul „Nu, Zaieț! Nu, pagadi”!

„Vreau să încep prin a spune că sunt mândră de realizarea mea, aceea de a obține locul 1 la Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă, având în vedere faptul că e pentru prima dată când particip. Pasiunea mea pentru „limba lui Tolstoi” s-a născut când eram mică și mă uitam la desene animate rusești”, spune Anastasia.

Studiind rusa, inclusiv gramatica limbii ruse, Anastasia a putut citi cele mai mari lucrări ale literaturii rusești fără să mai fie nevoită să caute traducerile de pe piață. „Pe parcursul anilor am decis să dezvolt această pasiune luând totul de la zero. Este fascinant acum să pot citi în original tot ce ține de bogata cultură rusă, începând de la literatură – Dostoievski, Pușkin, Bulgakov, Cehov etc. –, până la muzică – Ceaikovski, Kabalevski, Musorgski. Apoi, mi-a plăcut foarte mult să studiez gramatica limbii ruse, deoarece îmi pune mintea la contribuție, fiind total diferită de cea a limbii române”, mai spune eleva de la „Cantemir”.

Anastasia Tinei studiază la școală engleza și franceza, care îi plac la fel de mult, dar este conștientă de faptul că limba rusă ar putea-o ajuta mult mai mult în viață: „În prezent, limba rusă este din ce în ce mai răspândită și este căutată de multe firme pentru diverse job-uri, în diferite țări”.

ÎȘI DOREȘTE SĂ LUCREZE LA MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE SAU LA O AMBASADĂ

Exponentă de seamă a Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir” Oneşti, Anastasia Tinei se vede departe în următorii ani, după ce va fi absolvit liceul și facultatea, visând să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe sau la o ambasadă. „Peste 10-15 ani, mă văd trăind cea mai bună versiune a vieții mele, cu scopul meu principal în viață împlinit, adică acela de a avea stabilitate financiară, deci un serviciu bun care probabil va fi la o companie multinațională, la o ambasadă sau la Ministerul Afacerilor Externe”, a mai menţionat Anastasia, care nu a uitat de amfitrionii olimpiadei: „Vreau să închei prin a le spune un mare mulțumesc organizatorilor și partenerilor olimpiadei, pentru că au reușit să transforme această experiență în una de neuitat!”

De menționat că sâmbătă, 20 mai, Anastasia Tinei urmează să participe la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, tot la secțiunea rusă.