Situat chiar lângă Primăria Onești, monumentul eroilor Regina Maria” nu este mereu privit cu respectul cuvenit de către oneșteni. Aceștia fac ce fac și întinează constant memoria celor 12.000 de eroi căzuți în Primul Război Mondial ale căror oseminte sunt adăpostite acolo.

După ce la începutul lui iunie 2017, chiar în ziua Înălțării Domnului, monumentul avea să fie vandalizat de câțiva minori, fete și băieți, care au dat foc coroanelor de flori depuse cu ocazia Zilei Eroilor, pe 31 decembrie ne-am convins încă o dată că românul e bun numai de gură, iar civilizația și bunul-simț le sunt noțiuni total străine.

Monumentul a fost călărit, pur și simplu, de oameni de toate vârstele în căutarea unui loc care să-i ofere o vizibilitate cât mai bună asupra scenei unde se desfășura festivalul tradițional de datini și obiceiuri, dar asta nu este tot.

În dosul unor plăci de marmură, câțiva “soldați” ai unor neisprăviți – că altfel nu pot fi numiți! – sunt dovada vie și de netăgăduit a faptului că șansele să intrăm și noi în rândul oamenilor civilizați sunt aproape zero.

Dacă-mi veți spune că autoritățile sunt de vină fiindcă nu amenajează toalete ecologice, o să vă contrazic numaidecât! Toaletele ecologice, când existau, erau pline de mizerie, pentru că puțini dintre noi au înțeles că wc-ul ăla este pentru toată lumea, și că frumos și civilizat ar fi să lase curat în urma lor. Ș-apoi să fie cineva plătit doar ca să strângă în urma unor nesimțiți, chiar nu mi se pare în regulă.

Este cam aceeași poveste cu mașinile parcate de-a-n boulea și câte și mai câte, care țin de respectul pe care și-l acordă sieși, fiecare, în primul rând.