În data de 2 februarie 2022, Citim Împreună România a celebrat, împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI)- eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări, organizat de către Lit World. 

La școala Gimnazială Nr.1 Onești, la inițiativa bibliotecarei Mirela Ionescu, timp de o oră, de la  11.00-12.00, elevii și cadrele didactice de la ciclul primar  au citit împreună. Dragostea de lectură și de cărți este unul dintre cele mai mari daruri pe care orice adult i le poate oferi unui copil. De aceea, anul acesta activitatea s-a desfășurat și la cele două grădinițe: Grădinița  Nr.10 Onești și Grădinița Năzdrăvanii. La preșcolari activitatea a avut un impact deosebit, deoarece unii copii au venit costumați în personaje de poveste, au vizionat filme sau au ascultat basme citite de doamnele educatoare.

La clasele primare, participanții au hotărât să citească împreună cărți frumoase în moduri cât mai atractive. Astfel, unii au prezentat ultima carte citită și le- au recomandat-o colegilor, alții și- au adus de-acasă jucăria preferată, căreia „i-au citit”.  Unii copii au împodobit sala de clasă cu  covoare tradiționale și au realizat o șezătoare literară. Interesantă a fost activitatea la care fiecare copil și-a exprimat dorința de a citi cu o persoană dragă, sub forma unei invitații la lectură. Chiar dacă unele clase își desfășoară lecțiile online, au demonstrat că pasiunea de a citi nu are opreliști, iar doamnele profesoare de limba engleză i-au provocate pe elevi să citească în limba engleză.

Cititul împreună, în special între adulți și copii, este una dintre cele mai frumoase activități din lume, mai ales dacă e făcută cu drag și cât mai des.  Este de datoria şcolii, a bibliotecarului, a învățătorului, a profesorului de limba şi literatura română de a găsi strategia adecvată şi puntea de comunicare prin care să cultive la elevi plăcerea de a citi. Acesta este şi scopul prezentei activități  și demers didactic. S-a urmărit în principal cultivarea în rândul elevilor a plăcerii de a citi şi conştientizarea de către aceştia a importanţei pe care o are lectura în construirea şi desăvârşire personalităţii lor.

Concluzionăm că, la Școala Gimnazială Nr. 1 Onești, ziua de 2 februarie 2022 a fost o adevarată sărbătoare- Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI).