120 de mame vulnerabile din județul Bacău au primit CUTIA Bebelușului și alți aproape 90 de părinți au beneficiat de cursuri gratuite de alăptare și puericultură, în cadrul proiectului CUTIA de BINE, derulat de Asociația SAMAS și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Proiectul s-a desfășurat în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, cu sprijinul partenerilor locali din județul Bacău: DSP Bacău, Direcția de Asistență Socială Moinești,  Direcția de Asistență Socială Onești, DGASPC Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești și Spitalul Municipal Onești Sf. Ierarh Dr. Luca. 57 de cadre medicale din secțiile de Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie din aceste două spitale, precum și asistenți medicali comunitari și alți profesioniști (psihologi) au participat la cursuri de formare de puericultură și alăptare, pentru a le putea oferi, la rândul lor, părinților servicii de calitate de sănătate maternă și îngrijire a bebelușului.

”Colaborarea cu echipa SAMAS înseamnă o metodă suplimentară de formare profesională, implicare și dăruire. A fi asistent medical înseamnă educație continuă, iar oportunitatea de a  învăța de la profesioniști nu poate fi decât un plus, pe care noi, ca asistenți, îl transmitem mai departe pacienților, în procesul de îngrijire. Cursurile de alăptare și îngrijire a bebelușului m-au ajutat să observ mai atent nevoile puiului de om, dar și grijile și neputințele proaspetei mămici. Sprijinul continuu, siguranța, o vorbă bună, dar și bune practici de îngrijire sunt verigi importante pe care echipa noastră le respectă și le aplică zi de zi în săvârșirea profesiei.” – spune Mariana Murariu, asistent medical generalist la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, trainer la Școala Mamei SAMAS, organizată în cadrul proiectului CUTIA de BINE.

Beneficiarele CUTIEI de BINE (femei vulnerabile, provenind din familii cu venitul mediu/ membru familie sub 500 lei; victime ale violenței în familie; mame tinere: sub 18 ani; femei din case de protecție, centre de îngrijire a copilului etc.; femei în situații de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.) au primit CUTIA Bebelușului − un pat sigur pentru nou-născut, hăinuțe și produse de îngrijire pentru primele luni de viață; vitamine postnatale, precum și informațiile necesare pentru a-și putea  hrăni și îngriji corect bebelușul.

DE CE A FOST NEVOIE DE ACEST PROIECT

În România, un bebeluș sub un an moare la fiecare 8 ore, Județul Bacău având o rată mortalității infantile de 8,3 la mie, una dintre cele mai ridicate din țară, conform datelor INSP.

Sănătatea micuților constituie unul dintre cele mai relevante repere ale situației economice și sociale a unei familii, fiind în strânsă legătură cu nivelul de trai, condițiile de viață și de muncă.

Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii. O altă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere.

Educația este cel mai sigur mod de a provoca schimbarea – conform UNICEF, 80% din cauzele mortalității infantile pot fi prevenite prin educație și programe de sprijin. CUTIA de BINE este un concept ce îmbină sprijinul material cu cel educațional.