Consiliul Local al comunei Mănăstirea Cașin a acordat, recent, două noi titluri de „Cetățean de Onoare”. Un titlu i-a fost acordat părintelui protopop de Onești, dr. Ioan Bărgăoanu, preot paroh la parohia „Buna Vestire” din comună, în semn de „recunoaștere a meritelor unei personalități care prin realizările deosebite a făcut cunoscut numele comunei Mănăstirea Cașin atât în țară cât și în străinătate”, scrie desteptarea.ro.
„Am primit de veste cu bucurie, emoție neașteptat de firească, imensă responsabilitate: Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Mănăstirea Cașin.
Prin inițiativa Doamnei Primar Adriana Enache, susținerea Viceprimarului Gelu-Nicolae Zgăvârdici și votul unanim al Consilierilor Locali am primit Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei M. Cașin.
Adaug la neputincioase mele mulțumiri, recunoștința și aprecierea mea din suflet tuturor Doamnelor și Domnilor Consilieri locali precum și tuturor care mi-au prilejuit această frumoasă surpriză, (pe care de o știam, nu participam, neavând merite prisositoare).
Împlinesc anul acesta aproape 25 de ani de când sunt preot aici, dar sunt și locuitor, cetățean al comunei noastre dragi.
Onoare și responsabilitate primită cu recunoștință, merit pe care îl datorez Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care ne-a oferit șansa slujirii în Parohia Buna – Vestire, întru ascultare, înălțând un Sfânt Locaș, Biserica „Sf. Simeon Noul Teolog” și slujind credincioșii harnici și primitori ce locuiesc în parohia încredințată.
Mulțumesc soției mele, Otilia-Anuca, pentru jertfa și susținerea totală în ceea ce reprezintă pastorație și slujirea semenilor.
Datorez acest „Titlu de Suflet” tuturor prietenilor din Mănăstirea Cașin, din Cașin, de pe Valea Cașinului și Valea Oituzului, Onești, Tg. Ocna și Valea Trotușului, de la Moinești, Dofteana până la Adjud, de la Bacău la Slănic Moldova și din țară, tuturor le mulțumesc pentru că au susținut și sprijină necondiționat proiectele noastre sociale sau de construcție.
Mulțumesc preoților împreună slujitori, Părintelui Dan Miloiu și Părintelui Gheorghe Leuștean, tinerilor preoți din istorica și importanta comunitate moldavă.
Mulțumesc cu recunoștință tuturor Cucernicilor Părinți ai Protopopiatului Onești împreună prieteni în lucrarea Evangheliei lui Hristos, Epitropilor , Consilierilor parohiali și tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești.
Prima Liturghie în M. Cașin a fost și prima cunoștință cu chipurile și sufletele credincioșilor mănăstireni, suflete calde și devotate slujirii Bisericii. (7 martie 1999)
Câtă emoție și ce zile încărcate de respirația tinereții și stângăcie, despre care voi scrie altă dată.
Țin să apreciez din nou inițiativa Doamnei Primar Adriana Enache și să o încredințez de respectul și recunoștință familiei noastre.
O comunitate de peste 600 de ani și atestată istoric din 1653, aproximativ 370 de ani de istorie scrisă, o comunitate vie și așezată într-un colț de poveste, reprezintă inima, sufletul și dorința noastră de a promova Comuna și locuitorii Mănăstirii Cașin.
Aici am trăit, am învățat multe și datorez această Onoare de suflet mânăstirenilor!
Surpriza este încă vie și cu totul aparte!
Sunt iată aproape 14 zile de meditație și tăcere, dar a venit clipă să Vă spun:
MULTUMESC DIN SUFLET TUTUROR! Iertați-mă! Vă iubesc!”, a precizat părintele Ioan Bârgăoanu, într-o postare pe Facebook.
Titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Mănăstirea Cașin i-a revenit și lui Neculai Ioniță, singurul veteran de război în viață din comună. Ajuns la venerabila vârstă de 97 de ani, lui Neculai Ioniță i-a fost atribuit titlul „în semn de respect și recunoștință profundă față de veteranii de război care au apărat patria cu onoare și curaj”. (foto: desteptarea.ro)