În Duminica a VII-a după Rusalii, biserica închinată Sfântului Apostol Andrei și Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena din Cartierul Buhoci al municipiului Onești, Protopopiatul Onești, a primit veșmântul sfințirii, notează eprb.ro.

Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor din comunitate a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub protia căruia a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și slujba de târnosire lăcașului de închinare, construit în stil ștefanian începând cu anul 2000, fiind o copie fidelă a bisericii Mănăstirii Putna.

În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat simbolurile și darurile primite de credincioși în momentul sfințirii unei biserici, despre valoarea purificatoare și transfiguratoare a Sfântului Altar pentru viața creștinului:

„Cu darul Bunului Dumnezeu am terminat această slujbă de târnosire a altarului și a întregii biserici, atât la interior, cât și la exterior. Această biserică împodobită pictural atât de frumos, cu această dotare care corespunde rânduielilor noastre ortodoxe, va deveni o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Ca să simțiți aceasta, cel mai important lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm. Poate unii dintre dumneavoastră au participat pentru prima dată la o slujbă de sfințire a unei biserici și intră pentru prima dată într-un Sfânt Altar, care așa cum ați auzit în rugăciunile care s-au citit, este considerat a fi Sfânta Sfintelor. Altarul este un loc sfânt pentru că el este considerat mormântul lui Hristos. Noi astăzi, de ce mergem la mormântul lui Hristos din Ierusalim? El a înviat și a trimis pe sfinții apostoli să propovăduiască Învierea. Cu toate acestea noi continuăm să mergem la mormântul lui Hristos pentru că mormântul este ceva care ascunde, care purifică, care trece prin catarsis tot ce este pus acolo și de aceea noi lăsăm acolo suspinurile și lacrimile noastre. De aceea spunem că mormântul este un creuzet care purifică, care dă valoare, așa cum aurul devine mai valoros cu cât este ars mai mult în foc. Așa și creștinul, cu cât este mai mult supus încercărilor și suferințelor cu atât devine mai puternic în Hristos, Cel care îl întărește, înălțând rugăciunile sale în fața altarului, a mormântului Domnului. Tot așa se întâmplă și când ducem suferințele noastre în fața duhovnicului, el fiind pentru noi un mormânt care purifică viața noastră de fărădelegile pe care le-am săvârșit. Vă îndemn să vă rugați pentru ca Dumnezeu să vă dăruiască pacea Sa și liniștea de care aveți nevoie, să vă dăruiască bucuria cerului și a învierii. Felicităm pe toți cei care au sprijinit eforturile de ridicare a acestei biserici, aducând lui Dumnezeu jertfa lor curată”.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a acordat diplome și distincții celor care s-au implicat în actul de zidire a acestei biserici. Ctitorului principal al acestui sfânt lăcaș, inginer Emil Lemnaru, fost primar al urbei, i s-a conferit ordinul Melchisedec Ștefănescu clasa I pentru mireni, preotului Nicolae Pașcu i s-a conferit Crucea Țării de Jos, iar preotului Valentin Chircu, actualul paroh al comunității, i-a fost oferită Diploma de Excelență.

La acest moment au participat numeroși credincioși, oficialități centrale, județene și locale, precum și tineri îmbrăcați în costume tradiționale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

La finalul Sfintei Liturghii, Corul de copii Irești a sustinut un scurt concert de cântări bisericești.

Lucian Bogdănel, prefectul județului Bacău: Ctitorită vreme de peste două decenii, biserica purtând hramul Sf. Mironosițe Maria Magdalena, cea dimpreună cu apostolii, din cartierul Buhoci (municipiul Oneşti) a fost astăzi sfințită în prezența ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Proiectat de un arhitect grec şi edificată în stil Ştefanian, lăcaşul de cult datorează existența sa – între alții – domnilor primari Emil Lemnaru, în mandatul căruia a început construcția bisericii (2001), şi Laurențiu Neghină care a asigurat finanțarea picturii interioare şi a finisajelor.

Cine este Maria Magdalena? Este lecția căderii care înseamnă ridicare, dubla certitudine că Dumnezeu intră în lume în hainele dăruirii pentru semeni şi că şansa mântuirii se află în fiecare dintre noi!

Munca neobosită dusă în ultimii 8 ani de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, împreuna-lucrare pe care dânsul o face strângându-ne pe toți laolaltă, e chezăşia de necontestat că la Oneşti credința stă în picioare şi va izbândi.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Astăzi (n.r. – ieri), în Onești, am avut onoarea să iau parte la Sfințirea Bisericii „Maria Magdalena”. Această clădire impresionantă a fost inspirată de arhitectura Bisericii Mănăstirea Putna, locul de odihnă al Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Alături de comunitatea locală, am participat la slujba solemnă, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți.

Această biserică nu este doar un simbol al credinței, ci și un loc în care comunitatea se poate aduna pentru a se ruga și a găsi un moment de liniște și reflecție. Sunt convins că Biserica „Maria Magdalena” va aduce lumină, pace și speranță în inimile tuturor celor care îi trec pragul.

Valentin Ivancea, președinte Consiliul Județean Bacău: Credința și biserica sunt sănătate și hrană pentru suflet!

Momente de har și bucurie, astăzi, în Onești, la Slujba de Sfințire a Bisericii Maria Magdalena.

Alături de credincioșii din această zonă a județului am participat la slujba unică de târnosire oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor impresionant de preoți.

Timpul nu se măsoară doar în clipe ci, mai ales, în măsura faptelor, în ceea ce rămâne în urma existenței noastre. Cel mai important este să nu irosim timpul prețios al vieții și să bucurăm sufletul celor care vor beneficia de eforturile pe care le depunem, la fel cum au făcut ctitorii acestui obiectiv religios. Ei au dovedit că lucrurile bune și durabile se fac în timp.

După eforturile depuse în ultimii 20 de ani de autoritățile bisericești și conducerea municipalității- Emil Lemnaru și, în prezent, Laurențiu Neghină, Oneștiul are acum o biserică de o frumusețe aparte care imită arhitectural Biserica Mănăstirii Putna, simbol al ortodoxiei la nivel național.

Loc de reculegere spirituală, acest lăcaș de cult va alina și va aduce liniște sufletească tuturor celor care au credința că nimic nu e posibil fără binecuvântare cerească. (foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului; Facebook)