.

Începând de miercuri, 5 august, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise aglomerate de pe teritoriul județului Bacău. Măsura de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARSCov-2 (COVID-19) instituită de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău vizează, printre altele, toate piețele și târgurile din județ, inclusiv Oborul Săptămânal Onești.

De altfel, și Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Onești a adoptat săptămâna aceasta măsuri similare. Acestea sunt însă tratate cu nepăsare de cetățeni, deși numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultima perioadă.

În ciuda tuturor apelurilor făcute de autorități, foarte mulți oameni ignoră cu bună știință măsurile minime de protecție împotriva noului coronavirus.

Sâmbătă dimineață, în târgul din Onești era mai puțină vânzoleală decât de obicei. Cât privește masca de protecție, aceasta pare a fi opțională pentru cei mai mulți, fiind purtată sub bărbie sau pur și simplu ținută la încheietura mâinii, pe post de brățară. Alții nu o aveau deloc.

“În general, port masca cum trebuie, dar mai sunt momente când o mai trag de pe nas și de pe gură, fiindcă nu pot respira. Sunt conștient că m-aș putea infecta”, a spus un tânăr, care ținea masca sub bărbie.

Un bărbat la vreo 55 de ani a găsit o altă scuză: “M-am oprit să mănânc niște mici și am dat-o jos. Dar o am aici, în plasa femeii, o pun acum pe față. Ca să vă spun sincer, nici nu prea mi-e frică de boala asta.”

Regula purtării măștii de protecție este ignorată și la Piața Centrală, un loc care poate deveni, din cauza neglijenței, vector principal de răspândire a bolii.

Mai multe persoane cunoscute din Onești s-au infectat cu COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, una dintre acestea lansând deunăzi un apel adresat în principal celor care neagă existența virusului: “Covid-19 există! Covid-19 e foarte dureros! Covid-19 poate fi mortal!
Purtați mască! Spitalele sunt pline, pacienții țipă de durere, cadrele medicale sunt epuizate, condițiile în care își desfășoară activitatea sunt foarte grele. Încetați odată să vă lăsați influențați de câteva persoane tâmpite ce postează aberații, că totul ar fi o făcătură! România trebuie să treacă iarăși la starea de urgență, altfel vor muri mulți! Suntem un popor needucat, noi nu suntem în stare să ne apărăm de acest virus. Iar politicienii ce ne îndeamnă să nu purtăm mască, începând cu avocatul poporului, trebuie acuzați de genocid! Da, de GENOCID!”