Gabi Hăineală, 28 ani, și Doru Popovici, 59 de ani, povestesc cum au fost bătuți în sediul poliției din Palanca, respectiv în plină stradă. Mama unui tânăr care s-a sinucis anul trecut, la 20 de ani, susține că și fiul ei a fost agresat în 2019 de fostul șef de post. Un al patrulea sătean afirmă că fiul său a fost lovit de un personaj influent local într-un bar, iar poliția n-a vrut să-i înregistreze plângerea, notează libertatea.ro.

Hotarul istoric dintre Moldova și Ardeal ascunde violențe despre care se vorbește de ani, doar în șoaptă, pe ulițe și prin văi. Însă, de câteva săptămâni, lumea a început să prindă curaj la Palanca.

Gabi Hăineală are 28 de ani. Cum mama a părăsit familia, tatăl nu prea stă pe acasă, iar sora s-a căsătorit într-un sat de peste deal, el e îngrijit mai mult de vecini. Asta pentru că tânărul are probleme de sănătate, fiind epileptic, iar pentru a face rost de bani muncește cu ziua la oamenii din comună.

Pe 5 februarie, unul dintre oamenii la care a muncit, l-a acuzat că a furat o pătură de fân de la el, pentru a hrăni calul unui prieten.

Ajuns la secția din Palanca, aflată chiar în centrul comunei, Hăineală spune că polițiștii i-au scos din clădire pe ceilalți doi oameni prezenți la fața locului, iar pe el l-au încătușat, deși își susținea nevinovăția. Îl indică drept agresor pe șeful de post, Ciprian Poițelea.

„A venit Ciprian. Mi-a pus cătușele la mâini, a luat bastonul și a început să mă lovească”, mărturisește Gabi. În timpul agresiunii, tânărul și-a pierdut conștiența, așa că nu poate să spună cât exact a durat bătaia din secția de poliție din Palanca.

Știe doar că polițistul l-a plimbat până-n capătul satului, ca să-și revină, inclusiv la mormântul lui Emil Rebreanu, o zonă puțin circulată de la ieșirea din Palanca spre Harghita. I-a fost luat telefonul, așa că, după bătaia încasată, a trebuit să se întoarcă la secție pentru a-l recupera. Abandonat apoi în spatele pieței din localitate, a fost văzut de o vecină și adus acasă, în satul Ciugheș.

Acasă, băiatul s-a rușinat. N-a vrut să le spună vecinilor, inițial, ce a pățit. Se văita doar că a fost bătut, pentru că avea corpul plin de urme – vânătăi care se întindeau de pe spate spre coaste și până pe picioare.

După 4 zile de la agresiune, și-a făcut curaj și a mărturisit tot. Vecinul său, Octavian Gabor, care a lucrat ca gardian la Penitenciarul Miercurea Ciuc, l-a pus să se dezbrace în curte. Când l-a văzut, a decis să-l ducă direct la Moinești. De acolo și-a scos certificat medico-legal, care arată că urmele de pe corpul său au fost lăsate de un corp dur și alungit, un baston. Medicul i-a recomandat 9-10 zile de îngrijiri.

„Dacă făceam ce face Ciprian nu mai ieșeam la pensie”, spune Gabor. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău confirmă că la ei a ajuns dosarul agresiunii lui Gabi Hăineală. „Se efectuează cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă”, e un fragment din răspuns. De audiat sunt multe persoane, adaugă vecinii, existând inclusiv un martor care trecea pe lângă secția de poliție când dinăuntru se auzeau răcnetele lui Gabi. (foto: libertatea.ro)

Articolul integral AICI