Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat aseară o slujbă de pomenire la catafalcul preotului Ionuț Căciulă, care s-a stins din viață la doar 44 de ani. Astăzi, preotul Căciulă va fi înmormântat, într-un loc de veci de lângă locașul pe care l-a ctitorit – Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Mare Muceniță Sofia dimpreună cu fiicele sale”.
„După ce Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat o slujbă de pomenire la catafalcul său, părintele Ionuț Căciulă a fost adus astăzi în Biserica “Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Muceniță Sofia” din parohia pe care a păstorit-o. Aici, sub protia părintelui protopop Nicolae, un sobor impresionat de preoți s-au rugat săvârșind împreună Slujba Stâlpilor.
Mâine (n.r. – duminică), 9 februarie, începând cu ora 13 va fi oficiată Slujba Înmormântării urmând ca trupul neînsuflețit al părintelui să fie așezat spre așteptarea Învierii în locul de veci din apropierea locașului pe care l-a ctitorit.
Doamne, pomenește cu dreptii pe robul Tău!”, a transmis Protoieria Oneşti.
Date biografice:
Preotul Ionuț Căciulă s-a născut în localitatea Mănăstirea – Cașin la data de 1 martie 1981, în familia binecredincioșilor creștini Ionel și Maria Căciulă, fiind singurul copil.
După absolvirea Școlii generale din comuna natală a fost admis în anul 1995 la Seminarul Teologic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Roman – actualul Liceu Teologic „Episcop Melchisedec”.
Între anii 2000-2004 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.
În luna august 2004 s-a căsătorit cu doamna Anamaria Sârbu, din dragostea lor luând naștere trei băieți: Teodor, David- Paul și Robert-Emilian.
În februarie 2005 a primit prin mâinile Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, atunci arhiereu-vicar, Taina Hirotoniei întru diacon, apoi în treapta de preot.
La 13 martie 2005 a fost instalat ca preot paroh la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Scăriga, comuna Livezi.
În timpul păstoririi sale, într-un mandat de aproximativ șase ani, s-au demarat ample lucrări de reabilitare a bisericii parohiale (structura de rezistență și acoperișul), precum și a casei parohiale.
Începând cu data de 1 iunie 2011 a fost transferat în postul de preot paroh la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Curița din comuna Cașin, venind mai aproape de meleagurile natale, acolo unde strămoșii săi, din generație în generație, au fost până la tatăl său păstori și urmași vrednici ai Mioriței.
Provocarea pastorală într-o parohie de aproximativ 140 de familii a fost de a continua ridicarea unui nou lăcaș de închinare, biserica veche „Sfântul Nicolae”, monument istoric, fiind neîncăpătoare.
Preluând lucrarea de la fundație, a urmat un amplu proces de edificare care a culminat în toamna anului 2023 cu montarea catapetesmei, Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Mare Muceniță Sofia dimpreună cu fiicele sale” fiind pregătită în acest moment pentru pictură.
În anul 2018 a organizat un amplu eveniment comemorativ dedicat luptelor din Primul Război Mondial când în zona Bulziș, Sticlărie, Pârăul Sărat din proximitatea satului Curița, în vara lui 1917, au căzut eroic aproximativ 1200 de soldați români.
În anul 2019 a fost hirotesit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în treapta de inconom-stavrofor, în cadrul slujbei de resfințire a Bisericii din Scăriga, prima parohie păstorită.
În data de 7 februarie 2025, în urma unei grele suferințe, Părintele Ionuț Căciulă a trecut în veșnicia lui Dumnezeu!
Trupul neînsuflețit al preotului Ionuț Căciulă va fi depus la Biserica „Sfântul Simeon Noul Teolog” – Mănăstirea Cașin II. (foto: imagine ilustrativă)