Maiestuosul brad de Crăciun care, după ce va fi împodobit, va trona în fața Primăriei Onești pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, a sosit în această dimineață, nu de la mare depărtare, ci chiar din oraș.
Din informațiile noastre, ar fi vorba despre un brad tăiat dintr-o incintă din oraș, în urma solicitării mai multor locatari din zona respectivă, care data de ceva vreme, mai precis încă de acum trei ani.
Deși situația pandemică actuală impune o serie de restricții, autoritățile locale nu aveau cum să ignore simbolul sărbătorii Nașterii Domnului, pentru a ne bucura cu toții de magia sărbătorilor de iarnă.
Astăzi, bradul de Crăciun a fost instalat la kilometrul zero al orașului, iar iluminatul festiv de sărbători va fi pornit în seara de 1 Decembrie.
Pe de altă parte, pe străzile din oraș au fost montate ghirlandele și instalațiile luminoase, procedura fiind pe ultima sută de metri.
Bradul a fost ales ca simbol pentru că, spre deosebire de alți copaci, rămâne verde și iarna; în plus, are o formă foarte frumoasă. Iar obiceiul ornării lui a apărut în urmă cu sute de ani, când oamenii nu aveau altă modalitate de a crea o atmosferă de sărbătoare decât prin agățarea de obiecte în pomul-simbol.
Cel mai vechi document în care se vorbește despre un brad împodobit a fost descoperit la Riga, în Lituania, și datează din anul 1510. În anul 1605 a fost înălțat primul brad de Crăciun într-o piață publică, la Strasbourg – era împodobit numai cu mere roșii! În Statele Unite ale Americii, împodobirea bradului într-un loc public a fost legalizată pentru prima dată în statul Alabama, în anul 1836.
În România, prima scriere despre un brad împodobit de Crăciun datează din timpul regelui Carol I, în anul 1866. La vremea aceea, în Ajun, prinții și prințesele invitate la palat împodobeau bradul după modelul german instaurat de noul rege.