Lecție de astronomie oferită de Călin Pușcalău, elev în clasa a 10-a la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Oneşti! După succesul de la Olimpiada Naţională de Fizică, unde a obținut medalia de argint, Călin Pușcalău a bifat o nouă performanță de excepție: calificarea la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică (ONAA). O realizare cu atât mai notabilă cu cât astronomia nu se studiază oficial în școlile din România.

Călin Pușcalău, un elev care și-a făcut deja un obicei din a fi prezent la fazele naționale ale olimpiadelor școlare având la activ 3 calificări la fizică și una la matematică, și a obținut  2 medalii de argint, una de bronz și o mențiune MEC la acestea, și-a descoperit o nouă pasiune: astronomia.

Îndrăgostit iremediabil de fizică, după cum afirmă chiar el – „Pentru mine fizica înseamnă un mod de viață, înseamnă disciplina și seriozitatea care se revarsă în munca ce trebuie depusă zilnic pentru a mă menține la nivel înalt” – Călin și-a propus mai nou să deslușească și misterele astronomiei, atras de povestea Universului.

Calificarea în faza finală a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică nu face altceva decât să confirme atracția deosebită pe care Călin o are către științele exacte.

„De mic am fost pasionat de științe, însă adevărata flacără a pornit în momentul în care am reușit, în clasa a 7-a, să mă calific la Olimpiada Națională de Fizică, sprijinit fiind de un profesor de excepţie, doamna Lenuţa Basoc”, spune Călin.

Astfel, după foarte mulţi ani, Oneştiul este din nou reprezentat la prestigioasa Olimpiadă Națională de Astronomie și Astrofizică, elevul de la CN „Dimitrie Cantemir” calificându-se de pe prima poziție la secțiunea Seniori 1.

„Peste 10-15 ani pot spune că nu mă văd, cu siguranță, într-un laborator. Fizica este intermediul de a cunoaște și înțelege lumea ce ne înconjoară și sunt sigur că voi folosi atributele puternice pe care le oferă aceasta în viitoarea carieră profesională. Ca un vis, îmi doresc să fac parte din proiectul CERN, fiindcă mereu am fost fascinat de începutul lumii și teoriile care stau la baza acestuia”, a conchis Călin.