Scurgeri de petrol s-au produs pe conducta de amestec a unui grup de sonde de pe raza comunei Zemeș, alături de apa sărată folosită în procesul de extracție. Garda de Mediu Bacău a amendat cu 50.000 de lei firma care operează instalația.

„Pe 21.02.2024, Garda Națională de Mediu a fost informată de un agent economic care extrage petrol despre o scurgere de produs petrolier din conducta de amestec a unui grup de sonde de pe raza comunei Zemeș, situată pe un teren (pășune) din zona „Punct Dorneanu”, comuna Zemeș.

Echipa de control a Gărzii de Mediu Bacău s-a deplasat imediat la locație și a constatat o scurgere de aproximativ 7 mc de produs petrolier (amestec apă sărată cu țiței) pe o suprafață de aproximativ 220 mp de teren.

Operatorul economic care opera aceste sonde a intervenit prompt prin oprirea sondelor afectate, izolarea tronsonului fisurat și depistarea spărturii. La data controlului, se acționa la colectarea produsului petrolier și decopertarea solului infestat.

Garda de Mediu Bacău a aplicat o sancțiune contravențională, amendă, operatorului vinovat de poluarea mediului în valoare de 50.000 lei.

Garda Națională de Mediu va monitoriza atent zona afectată și va recomanda măsurile necesare pentru remedierea situației și limitarea impactului asupra mediului”, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Bacău. (foto: Garda de Mediu Bacău)