La data de 30 octombrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean Bacău – Poliția Tg Ocna, Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii și Ordine Publică au participat la o activitate preventivă în cadrul programului județean de prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Activitatea a avut drept scop prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor și s-a adresat elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național ”Costache Negri” din Târgu- Ocna.

Alături de polițiști au participat și reprezentanţi ai Centrului Educativ Tg. Ocna, cadre şi deţinuţi, dar și ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău.

Poliţiştii IPJ Bacău au prezentat elevilor materiale preventive având ca temă infracţionalitatea în mediul online şi prevenirea traficului şi consumului de droguri corelate cu fenomenul traficului de fiinţe umane.

Au fost prezentate materiale video, au fost discuţii interactive, dar cel mai mare accent s-a pus pe prevenirea victimizării minorilor.

Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău au pus accent pe aspecte precum dependența (fizică și psihică), implicațiile sociale ale consumului, dar și pe consecințele consumului de substanțe interzise.

Reprezentanţii Centrului Educativ Tg. Ocna au fost însoțiți de doi tineri care și-au spus poveștile, începutul consumului de droguri, dar și consecințele unui astfel de comportament.

Poliţiştii recomandă:

– Fii atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ți schimbi anturajul când constați că acesta are preocupări infracționale;

– Nu ceda tentației de a încerca drogurile – și prima încercare comportă risc, dependența instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;

– Fii puternic, responsabil și refuză unele propuneri ale prietenilor tăi dacă ţi se pare că au caracter imoral sau ilicit;

– Caută alternative sănătoase de petrecere a timpului liber care să îți ofere satisfacții (muzică, sport, voluntariat)

– Este posibil să ai unele probleme în familie, la școală sau în relație, drogurile și alcoolul nu reprezintă niciodată o soluție, ci doar o problemă în plus. (sursa: IPJ Bacău)