Asociația “Mai buni pentru natură!” a desfășurat în perioada 1 august – 31 august 2023 proiectul „Prețuim apa!”, în cadrul căruia 15 elevi și un cadru didactic din satul Buciumi, comuna Buciumi, județul Bacău au fost beneficiarii unui program de educație de mediu.

Proiectul a fost implementat prin finanțarea obținută în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Deoarece lipsa apei potabile va fi una dintre cele mai stringente probleme cu care se va confrunta omenirea în noul mileniu, obiectivul principal al proiectului a constat în dezvoltarea spiritului ecologic, în domeniul protecției apelor, al școlarilor prin activităţi extracurriculare. S-a facilitat astfel, dobândirea unor cunoştinţe care au permis înţelegerea problemelor de mediu-apa în profunzimea şi complexitatea lor.

Proiectul „Prețuim apa!”, a cuprins trei ateliere și o vizită de studiu. Pe parcursul celor trei ateliere elevii au identificat sursele de apă din natură, modalitățile prin care le pot diminua, ce este amprenta de apă și cum se calculează aceasta.

Pe parcursul atelierelor, activitățile practice au fost cele mai captivante pentru copii. Ei și-au creat propriul filtru de apă și au confecționat machete cu tema „Nu există viață fără apă”! De asemenea, elevii au prezentat un interes deosebit pentru realizarea experimentului „Șervețele umede versus hârtie igienică!”

Însă, cele mai așteptate momente atât pentru copii, cât și pentru organizatori, au fost reprezentate de jocurile cu apă, prilej bun să ne amintim despre rolul recreativ al apei.

Ultima activitate din proiect s-a concretizat printr-o excursie la Barajul Valea Uzului din județul Bacău. Elevii au vizitat primul baraj cu contraforți construit in România și al doilea din Europa și au aflat care sunt rolurile sale. Astfel, cu toții au aflat că barajul are: rol de alimentare cu apă a municipiilor Bacău, Moinești, Onești, a orașelor Târgu Ocna, Comănești, Dărmănești și a altor localități de pe Valea râului Trotuș, dar și de producere a energiei electrice. De asemenea, elevii au avut ocazia să observe desfășurarea lucrărilor de reabilitare ale barajului, lucrări deosebit de importante pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și prevenirea riscurilor majore.

La finalul activităților proiectului elevii au conștientizat faptul că „Prețuim viața!‟ nu trebuie să fie o deviză ci un mod după care ne ghidăm viața.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinate ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.

Asociația “Mai buni pentru natură!” se prezintă, pe scurt, ca fiind o organizație care inițiază și implementează proiecte de conservare, protejare și reconstrucție a mediului la nivel local sau național, inițiază sau participă la programe internaționale care aduc beneficii mediului din România și desfășoară campanii de educație ecologică a populației, care promovează implicarea activă a indivizilor în rezolvarea problemelor de mediu.