În cadrul controalelor în trafic au fost instituite în perioada 24 septembrie – 1 octombrie, 5 filtre rutiere pentru prevenirea introducerii virusului Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Bacău, prin transporturi de porci vii sau produse și subproduse provenite de la aceștia, fiind verificare peste 50 de mijloace de transport, informează Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.

În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare de 600 de lei pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Totodată, în perioada 24 – 28 septembrie au fost afluite la LSVSA probe provenite de la un porc domestic mort în gospodăria populației, un porc domestic bolnav în gospodăria populației,  un porc domestic mort în fermă autorizată, 44 de mistreți vânați și un mistreț găsit mort.

“Rezultatele analizelor efectuate de la aceste animale nu au confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane”, a precizat dr. Florin Claudiu Baltă, purtătorul de cuvânt al instituției.

În momentul de față, se înregistrează o evoluție agresivă a virusului Pestei Porcine Africane pe teritoriul a 13 județe din zona de nord-est și sud-est a României, respectiv Satu Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărați, Ilfov, Buzău, Giurgiu și Dâmbovița.