Scumpirea gazelor naturale și energiei electrice nu lovește doar în consumatorii casnici. De suferit mai au firmele și instituțiile, care au primit deja facturi chiar de trei-patru ori mai mari decât anul trecut. Dacă unele societăți au de gând să majoreze prețurile pentru a supraviețui, altele sunt nevoite să suporte pierderile. În ceea ce privește instituțiile, facturile mari dau peste cap bugetele.
Potrivit zdbc.ro, una dintre cele mai afectate companii din Bacău este Agricola Internaţional SA, principalul producător de carne de pasăre, produse din carne şi ouă din România. Pentru sursa citată, președintele companiei, Grigore Horoi, a dezvăluit că ultima factură la gaz și energie electrică este de 6,4 milioane de lei, față de 2,3 milioane, în aceeași perioadă a anului trecut.
„E JALE, prețurile au început să crească încă din iulie-august anul trecut, gazul și curentul s-au scumpit de circa patru ori!”, a declarat Horoi. Compania a luat măsuri de reducere a consumului, însă noile prețuri dau peste cap orice calcul. Soluția ar fi creșterea prețurilor, însă nu e o măsură ușor de pus în aplicare. „Tot încercăm să creștem prețurile, dar comercianții «pun talpă». Deși suntem un jucător mare pe piață, putem fi oricând înlocuiți”, a spus președintele Agricolei. Companiile din domeniu au posibilități reduse de a-și impune punctul de vedere în fața comercianților, deoarece lucrează cu marfă perisabilă, iar depozitarea acesteia crește costurile.
Multe alte firme din județul Bacău au fost lovite puternic de această scumpire a gazelor și a energiei electrice, iar instituțiile publice sunt și ele în aceeași situație.
De exemplu, Direcția de Sănătate Publică Bacău a achitat pentru energia electrică în noiembrie 2021 suma de 11.000 de lei, față de 6.000 de lei în aceeași lună a anului 2020.
Primăriile așteaptă facturile „de iarnă” cu strângere de inimă
În general, primăriile din județ încă nu au primit facturile pentru luna decembrie, însă edilii le așteaptă cu îngrijorare. Prin sondaj, situația a fost confirmată la primăriile Târgu-Ocna și Moinești. De trei ani, Primăria Moinești cumpără prin licitație pe bursă, potrivit primarului Valentin Vieru. El a declarat că așteaptă facturile, ca să vadă dacă se respectă prețurile stabilite prin licitația de la bursă.