Serviciul public de alimentare cu apă și canalizare din Onești continuă să le provoace insomnii primarului Nicolae Gnatiuc și consilierilor oneșteni, după ce la orizont a apărut o nouă problemă, de această dată neașteptată.

Astfel, după ce Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA a invalidat transferul patrimoniului societății către Primăria Municipiului Onești, din decembrie 2016, a venit rândul Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) să ridice obiecții în această privință.

Concret, cei de la CRAB consideră că acest transfer de patrimoniu acționează indirect și asupra lor, prejudiciindu-i cu aproape un milion de euro. Aceasta este valoarea aproximativă a creanțelor pe care compania băcăuană le are de recuperat de la SC Apă Canal SA. Numai că acum, după ce SC Apă Canal SA și-a cedat activele către Primăria Onești, societății lui Budeanu nu mai are ce să i se execute silit, în contul datoriei. Prin urmare, CRAB a formulat o plângere prealabilă prin care contestă art. 3 alin 2 din HCL nr. 168/20.12.2016 și art. 1 alin (2) și (3) din HCL nr. 169/20.12.2016 – acestea reglementând transferul rețelelor de apă și canalizare ale orașului.

Municipalitatea oneșteană nu a luat nicio clipă în calcul această variantă, dimpotrivă a susținut că serviciul de apă și canalizare din Onești ar trebui să ajungă în administrarea CRAB, lucru care trebuie precedat însă, obligatoriu, de aderarea UAT-ului la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB).

“În felul în care evoluează lucrurile, devine tot mai evident faptul că șansele Oneștiului de a deveni membru ADIB și acționar CRAB sunt tot mai mici, în ciuda demersurilor susținute pe care le-am făcut cu toții, administrație și consilieri locali. Eu cred că trebuie abandonată această pistă, este clar că cineva se împotrivește aderării noastre la ADIB. La momentul actual, șansa Oneștiul – cel puțin eu așa văd lucrurile – este să delege serviciul de apă și canalizare unui operator puternic, iar în țară sunt câțiva care pot prelua rețelele și pot face investiții majore în reabilitarea acestora, ca să avem și noi apă ca toți oamenii”, ne-a declarat un oneștean, de profesie jurist, care urmărește îndeaproape cazul.

În prezent, oneștenii primesc apă cu porția, după un program (05.00-11.00 și 16.00-22.00) impus de actualul operator (SC Domeniul Public și Privat SA) pentru limitarea pierderilor. Numai în prima lună de activitate după preluarea serviciului de apă, DPP a înregistrat pierderi de 130.000 de euro.