Posibil caz de discriminare la Grădinița Nr. 10 din Onești, care aparține de Școala Gimnazială Nr. 1, acolo unde învață copiii protipendadei orașului. Un băiețel de patru ani și jumătate a fost dat afară de la grădiniță fără nicio înștiințare prealabilă a părinților, motivul fiind că-i deranjează pe ceilalți copii.

Copilul discriminat suferă de tulburare din spectrul autist, însă mama acestuia, Paula Dumitru (foto mic), de profesie manichiuristă, susține că băiețelul ei nu reprezintă un pericol pentru ceilalți copii de la grădiniță. “Aceasta este o discriminare! E adevărat că nu vorbește ca un copil de patru ani și cinci luni, este la nivelul unui copil de doi ani și 10 luni, după cum au stabilit medicii logopezi de la spitalul Obregia (n.r. – Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia), din București. Am făcut cu el acolo, în această vară, timp de patru zile, teste de retard – unde a ieșit nespecificat, deci nu suferă de retard, testul ADHD (n.r. – care identifică persoanele cu comportament violent), care a ieșit la rândul lui negativ și multe alte teste. El doar țipă și plânge, când nu este băgat în seamă, când este respins, când nu este ascultat. De exemplu, dacă vine și cere un pahar cu apă și este ignorat, atunci reacționează, începe să țipe și să plângă. Dar în rest stă liniștit, nu are treabă. Eu sunt dispusă să merg cu el la toate testele, la Inspectorat, unde mi se cere. De altfel, cât timp au fost aici la mine acasă echipe de filmare de la Pro TV și de la Antena 1, reporterii s-au mirat că despre băiețelul de lângă ei ar fi vorba, el fiind foarte liniștit cât timp au stat la noi jurnaliștii de la cele două televiziuni”, ne-a declarat mama copilului discriminat.

Profesorul Dan Zaharia, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1, de care aparține grădinița de unde a fost dat afară băiețelul, a pus măsura extremă pe seama părinților celorlalți copii. “Părinţii celorlalţi copii s-au plâns de comportamentul băiatul. Au spus că loveşte copiii, că ţipă, că nu se pot desfăşura activităţile. Noi avem o responsabilitate mare şi nu putem risca. Este adevărat că legea spune că trebuie integraţi copiii, dar e nevoie de mai multă implicare din partea statului. Eu trebuie să ţin cont şi de părerea părinţilor, şi de cea a cadrelor didactice, şi de lege. La un moment dat este nevoie să facem o alegere şi în acest caz am considerat că este soluţia cea mai bună”, a spus prof. Dan Zaharia, pentru ziarulevenimentul.ro.

Mama copilului discriminat susține că a vorbit cu mai mulți părinți care au copiii la grădinița de unde a fost dat afară băiețelul ei și lucrurile nu ar sta chiar așa: „Mă cunosc cu mai mulți dintre ei, unele mame îmi sunt chiar prietene, altele îmi sunt cliente vechi, mi-au spus că ele nu au semnat nicio hârtie. Chiar au zis că o să meargă la director să vadă dacă nu cumva apar semnăturile lor pe-acolo”.

Paula Dumitru a făcut o plângere şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, de unde încă așteaptă un răspuns.