Cheltuielile de personal și cele materiale au împreună o pondere de 75% din totalul cheltuielilor prevăzute în structura bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Onești pe anului 2017 – care a obținut votul consilierilor locali încă de luna trecută.

Dacă administrația publică oneșteană nu reușește să-și ducă la îndeplinire toate obiectivele pe care și le-a propus poate fi și din cauza bugetului “subțire” pe care îl are la dispoziție.

Este de ajuns să parcurgi datele prevăzute la Capitolul “Cheltuieli” pentru a-ți da seama de ce banii nu mai ajung și pentru investiții.

Astfel, din totalul cheltuielilor prevăzute pe anul 2017 – care se ridică la 100.705.000 lei (aproximativ 22,5 milioane de euro) – nu mai puțin de 49.539.000 de lei (mai bine de 11 milioane de euro) reprezintă exclusiv cheltuieli de personal (salarii)! De menționat că aici sunt trecute și cheltuielile cu personalul care activează în învățământ (creșe, grădinițe,școli gimnaziale și licee), deși plata salariilor acestuia este suportată de la bugetul de stat.

Chiar și dacă scădem cheltuielile din învățământ (în valoare totală de 32.245.000 de lei), tot mai rămân 46.401.000 de lei (aproape jumătate din totalul cheltuielilor prevăzute pe anul 2017) care se duc pe doar salariile celor care activează în sistemul bugetar local (angajații Primăriei, ai direcțiilor sociale, etc) și pe cheltuieli materiale (vezi situația în facsimil 1).

În acest timp, la Capitolul “Secțiunea de dezvoltare”, este trecută o sumă derizorie: 13.005.000 de lei, cei mai mulți bani fiind direcționați către Spitalul Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești (4.550.000 de lei) – cofinanțare la proiectul desfășurat împreună cu Consiliul Județean Bacău, prin care urmează a fi modernizate patru noi secții (vezi facsimil 2).

De precizat că sumele care apar trecute în facsimil sunt exprimate în mii lei.